Ciasto z serkiem ricotta i karobem – Blogmas 2018 #1

Czekałam, czekałam i doczekałam się – mamy grudzień! 🙂 W związku z tym czas na blogmas 🙂

Dzisiaj pierwszy wpis z serii. Jeszcze nie wiem, w jakim kierunku pójdą moje posty, ale postaram się dodawać je codziennie. Może będą to tylko przepisy, a może przeplatane odrobiną świątecznych tematów. Jeśli macie jakieś sugestie, bardzo chętnie wezmę je pod uwagę przy pisaniu kolejnych wpisów 😉

Na pierwszy ogień przedstawiam pyszne ciasto z serkiem ricotta i karobem, które w połączeniu z przypieczonymi włoskimi orzechami tworzy przepyszną całość. Smakuje jak ciasto czekoladowe, a dodatkowo jest niskotłuszczowe i nie zawiera cukru, więc może spodoba wam się jako alternatywa dla tradycyjnych ciast 🙂 Jeśli lubicie ciasta z kremem lub przełożone powidłami, to sprawdzi się znakomicie 🙂

Ciasto z serkiem ricotta i karobem – Blogmas 2018 #1

tortownica 23 cm

250 g serka ricotta

3 jajka

150 g ksylitolu lub erytrytolu

4 łyżki oleju rzepakowego

220 g mąki orkiszowej razowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki karobu

1 opakowanie budyniu jaglanego (53 g)

35 g orzechów włoskich

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, jasną pianę. Wlać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać serek ricotta i wymieszać mikserem do połączenia składników. Mąkę połączyć z pozostałymi suchymi składnikami w osobnej misce, przesiać do ciasta. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), wylać ciasto i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec przez około 60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

Ciasto z serkiem ricotta i karobemCiasto z serkiem ricotta i karobemCiasto z serkiem ricotta i karobemCiasto z serkiem ricotta i karobem

17 komentarzy

  1. Niektóre blogmasy na prawdę są fajne – jestem ciekawa w jaką stronę to potoczy się u Ciebie ::) A ciasto na pewno dobrze smakuje 🙂

  2. Oj tak, zjadłybyśmy z powidłami <3 😀

  3. Kocham ricottę i kocham karob! Coś dla mnie 🙂

  4. Nie czuć tu karobu? Szczerze mówiąc go nie cierpię 😀 A ciasto wygląda super!

  5. A ja nie wiem, co to jest Blogmas ;);) A ciasto cudne, bardzo w moim guście 🙂

  6. Świetny przepis do wypróbowania.

  7. Od Karobu mnie odrzuca. Ale jakby go zastąpić kakao to jyz czuje ze byłoby przepysznie!

  8. Nigdy nie próbowałam jak smakuje Karob, jestem ciekawa tego przepisu

  9. Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
    Pamiętam jak karob przywoziłam zza granicy, bo u nas nie było…

  10. Wiola Korzeniowska

    Świetny przepis 🙂 uwielbiam ciasta z ricottą! 🙂

  11. oj jadłabym 🙂 wygląda mega apetycznie!

  12. Świetny pomysł z blogmasami 🙂 a ciasto pyszne!

Leave a Reply