Ciasto z serkiem ricotta i karobem
ciasta | wegetariańskie

Ciasto z serkiem ricotta i karobem – Blogmas 2018 #1

1 grudnia 2018

Czekałam, czekałam i doczekałam się – mamy grudzień! 🙂 W związku z tym czas na blogmas 🙂

Dzisiaj pierwszy wpis z serii. Jeszcze nie wiem, w jakim kierunku pójdą moje posty, ale postaram się dodawać je codziennie. Może będą to tylko przepisy, a może przeplatane odrobiną świątecznych tematów. Jeśli macie jakieś sugestie, bardzo chętnie wezmę je pod uwagę przy pisaniu kolejnych wpisów 😉

Na pierwszy ogień przedstawiam pyszne ciasto z serkiem ricotta i karobem, które w połączeniu z przypieczonymi włoskimi orzechami tworzy przepyszną całość. Smakuje jak ciasto czekoladowe, a dodatkowo jest niskotłuszczowe i nie zawiera cukru, więc może spodoba wam się jako alternatywa dla tradycyjnych ciast 🙂 Jeśli lubicie ciasta z kremem lub przełożone powidłami, to sprawdzi się znakomicie 🙂

Ciasto z serkiem ricotta i karobem – Blogmas 2018 #1

tortownica 23 cm

250 g serka ricotta

3 jajka

150 g ksylitolu lub erytrytolu

4 łyżki oleju rzepakowego

220 g mąki orkiszowej razowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki karobu

1 opakowanie budyniu jaglanego (53 g)

35 g orzechów włoskich

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, jasną pianę. Wlać olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać serek ricotta i wymieszać mikserem do połączenia składników. Mąkę połączyć z pozostałymi suchymi składnikami w osobnej misce, przesiać do ciasta. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), wylać ciasto i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec przez około 60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

Ciasto z serkiem ricotta i karobemCiasto z serkiem ricotta i karobemCiasto z serkiem ricotta i karobemCiasto z serkiem ricotta i karobem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *