ciasteczka | wegetariańskie

Cytrynowe ciasteczka na mascarpone – Blogmas 2018 #9

9 grudnia 2018

Po pieczonych ostatnio miękkich pierniczkach miodowych z mascarpone i orzechami, bardzo chciałam spróbować innego połączenia i wykorzystać serek do ciastek jeszcze raz. Tym razem odpuściłam już korzenne przyprawy i dodałam skórkę z cytryny 🙂

Proporcje są nieco inne i zrezygnowałam też z użycia miodu, więc przepis tak naprawdę jest zupełnie nowy i ma to wpływ na konsystencję ciasta i efekt końcowy. Cytrynowe ciasteczka na mascarpone nie są już tak miękkie i delikatne jak pierniczki, a najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Są nieco twardsze i wydaje mi się, że to kwestia dodania soku z cytryny. Wiórki kokosowe i mąka pełnoziarnista sprawiają za to, że ciacha są dość sycące. Jeśli lubicie cytrusowe smaki i aromaty w wypiekach – powinny wam smakować 🙂

Cytrynowe ciasteczka na mascarpone

około 20 sztuk

1 jajko

100 g erytrytolu

125 g serka mascarpone

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

30 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

2 łyżki wiórków kokosowych

Jajko ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mascarpone i zmiksować. Suche składniki połączyć ze sobą i wsypać do masy jajecznej, wlać olej i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i układać spłaszczone ciastka na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka w czasie pieczenia rosną). Piec około 30 minut w 170 stopniach.

Cytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarpone

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *