Cytrynowe ciasteczka na mascarpone – Blogmas 2018 #9

Po pieczonych ostatnio miękkich pierniczkach miodowych z mascarpone i orzechami, bardzo chciałam spróbować innego połączenia i wykorzystać serek do ciastek jeszcze raz. Tym razem odpuściłam już korzenne przyprawy i dodałam skórkę z cytryny 🙂

Proporcje są nieco inne i zrezygnowałam też z użycia miodu, więc przepis tak naprawdę jest zupełnie nowy i ma to wpływ na konsystencję ciasta i efekt końcowy. Cytrynowe ciasteczka na mascarpone nie są już tak miękkie i delikatne jak pierniczki, a najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Są nieco twardsze i wydaje mi się, że to kwestia dodania soku z cytryny. Wiórki kokosowe i mąka pełnoziarnista sprawiają za to, że ciacha są dość sycące. Jeśli lubicie cytrusowe smaki i aromaty w wypiekach – powinny wam smakować 🙂

Cytrynowe ciasteczka na mascarpone

około 20 sztuk

1 jajko

100 g erytrytolu

125 g serka mascarpone

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

30 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

2 łyżki wiórków kokosowych

Jajko ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mascarpone i zmiksować. Suche składniki połączyć ze sobą i wsypać do masy jajecznej, wlać olej i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i układać spłaszczone ciastka na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka w czasie pieczenia rosną). Piec około 30 minut w 170 stopniach.

Cytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarponeCytrynowe ciasteczka na mascarpone

Podziel się

Jeden komentarz

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *