Domowa masa makowa z bakaliami bez cukru
bezglutenowe | wegetariańskie

Domowa masa makowa z bakaliami bez cukru – Blogmas 2018 #17

17 grudnia 2018

Nie lubię gotowej masy makowej. Nie znam nowych zestawień, ale jeśli dobrze pamiętam – nie ma na rynku takiej, która ma “czysty skład” i nie zawiera sztucznych aromatów (ta perfumeria na lata zniechęciła mnie do domowego makowca, naprawdę). Od paru lat moim wybawieniem stał się mielony sypki mak i to on jest bazą domowej masy makowej z bakaliami 🙂

Tak naprawdę masę można modyfikować w zależności od swoich ulubionych smaków: wsypać dowolne orzechy, zamiast daktyli dodać inne słodkie suszone owoce, wanilię lub domowy ekstrakt, dosypać przyprawę korzenną albo skórkę z cytryny. Możliwości są nieograniczone! Moja masa makowa jest bez cukru, za to pełna daktyli, fig i orzechów – tym razem dodałam posiekane, ale często wsypuję mielone orzechy włoskie. Do tego skórka pomarańczowa, szczypta cynamonu i słodka baza wielu świątecznych przepisów gotowa 🙂 Ja swoją zdrowszą masę makową zrobiłam na klasycznym mleku, ale możecie też użyć napoju roślinnego i otrzymacie wersję wegańską 🙂

W kolejnych blogmasowych wpisach pokażę wam, co z niej powstało, a już dziś odsyłam do wcześniejszego posta ze świątecznym makowcem drożdżowym 🙂

Dajcie znać, czy lubicie świąteczne wypieki i dania z makiem. Jeśli macie jakieś informacje na temat gotowej masy makowej z dobrym składem – napiszcie komentarz, bo może się to okazać przydatne dla wielu osób 🙂

Domowa masa makowa z bakaliami bez cukru – prosty przepis bazowy

200 g mielonego maku (suchego)

350 ml mleka

25 g orzechów włoskich lub pekan

25 g migdałów

100 g daktyli bez pestek

5 suszonych fig

2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżka miodu

skórka otarta z pomarańczy lub 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej

0,5 łyżeczki cynamonu

Daktyle i figi drobno posiekać. Mleko zagotować razem z daktylami i figami, wsypać mak, wymieszać i zestawić z palnika. Orzechy i migdały posiekać, dodać wraz z pozostałymi składnikami do maku, wymieszać do połączenia składników.

Domowa masa makowa z bakaliami bez cukruDomowa masa makowa z bakaliami bez cukruDomowa masa makowa z bakaliami bez cukruDomowa masa makowa z bakaliami bez cukruDomowa masa makowa z bakaliami bez cukru

Komentarze

  1. Raz lub dwa gdzieś u kogoś – no dobra, u teściowej 😀 – jadłam ten gotowy i miło, bo specjalnie dla mnie zrobiła kutię, ALE jakiś taki był ten mak perfumowany, z milionem kawałków skórki pomarańczowej i ogólnie wiadomo, mak jest zajebisty, ale w tej formie dużo traci 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *