Kutia bezglutenowa z kaszą jaglaną – Blogmas 2018 #20

Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na wykorzystanie masy makowej 🙂

Tym razem kutia, ale w odświeżonym i dalekim od tradycyjnego wydaniu – bezglutenowa, z kaszą jaglaną 🙂 Tradycyjnej kutii nie miałam okazji jeść, ale wiem, że jest robiona z całej pszenicy i podawana z bakaliami. Kasza jaglana jako składnik też spisała się świetnie, bo jest delikatna, szybko się ją gotuje i idealnie skomponowała się smakowo ze słodką masą makową. Kutia bezglutenowa z kaszą jaglaną może być podana na Wigilię lub jako samodzielne danie, a nawet deser. Bardzo syci i wystarczy niewielka porcja tego słodkiego smakołyku 🙂 Jeśli lubicie kaszę jaglaną i mak – koniecznie spróbujcie tego połączenia! Jestem pewna, że będzie wam smakowało, a w dodatku kutię przyrządzicie bardzo prosto i szybko 🙂 Jeśli masę makową przygotujecie na mleku roślinnym, danie będzie również wegańskie 😉

Kutia bezglutenowa z kaszą jaglaną

1/2 porcji masy makowej z tego przepisu

100 g kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (powinna być sypka). Wymieszać z masą makową. Udekorować ulubionymi bakaliami. Można podawać na zimno lub ciepło.

Kutia bezglutenowa z kaszą jaglanąKutia bezglutenowa z kaszą jaglanąKutia bezglutenowa z kaszą jaglaną

Udostępnij

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *