Lekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyrem
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Lekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyrem – Blogmas 2018 #2

2 grudnia 2018

W przedświątecznym sezonie bardzo lubię wracać do miodu i często dodaję go do wypieków. Zazwyczaj do takich, które poddaję obróbce termicznej, więc niestety miód traci wszystko to, co najlepsze. Tym razem zrobiłam lekki biszkopt kokosowy z cynamonem i lekką warstwą na bazie skyru. Piankę posłodziłam miodem, więc dobre składniki zostały, a smak jest wyjątkowy 🙂

Na pewno smak ciasta zależy od rodzaju użytego miodu. W domu miałam akurat otwarty akacjowy i taki właśnie posłodził piankę. Już dawno miałam w planach wykorzystać skyr, a to jest jedna z wariacji. Jogurt typu islandzkiego jest uniwersalny i na pewno jeszcze zagości w mojej kuchni (może w postaci sernika ze skyru? ;)). Biszkopt kokosowy to jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o lekkie spody do ciast. Bardzo prosto i szybko się go przygotowuje, wykorzystując niewielką ilość mąki kokosowej (jest bardzo wydajna!) i jest niesamowicie lekki. Tym razem dla wprowadzenia dodatkowego aromatu dodałam jeszcze odrobinę cynamonu, więc zrobiło się bardziej klimatycznie, świątecznie i… magicznie 🙂

Spróbujcie tego ciasta ze swoim ulubionym miodem i jogurtem islandzkim do świątecznej, aromatycznej kawy, a na pewno wam zasmakuje 🙂

Lekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyrem

tortownica 23 cm

biszkopt:

4 jajka

5 łyżek erytrytolu

40 g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

pianka:

300 g naturalnego skyru (2 opakowania)

3 listki żelatyny

2 łyżki miodu

150 ml mleka

Białka ubić z erytrytolem na bezową pianę. Dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z cynamonem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą szpatułki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 180 stopniach około 35 minut.

Żelatynę namoczyć w wodzie, aby zmiękła. Umieścić w mleku i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z mlekiem umieścić w misce z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny). Skyr zmiksować z miodem, powoli wlewać przestudzone mleko, nadal miksując (powinna powstać napowietrzona pianka). Warstwę jogurtową wylać na przestudzony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (najlepiej przez całą noc). Dowolnie udekorować.

Lekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyremLekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyremLekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyrem

Lekki biszkopt kokosowy z cynamonem, miodem i skyrem
Talerzyk marki Ambition z kolekcji Grace

Przepis powstał w ramach akcji kulinarnej Przepis na udane święta z wykorzystaniem produktów marki Ambition
Przepis na udane święta

Komentarze

  1. Super przepis. Ciasto wyszło bardzo lekkie a pianka mocno napowietrzona. Zamiast gotowej mąki kokosowej użyłam rozdrobnionych wiórków kokosowyc. Z moich modyfikacji w przepisie zamieniłam tez żelatynę w listach na tyle samo łyżeczek sproszkowanej a namoczona rozpuściłam w delikatnie podgrzanym mleku z miodem które po przestudzeniu miksowalam ze skyrem 🙂 wyszło naprawdę smacznie 🙂 dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *