Czasami wystarczy niewielki akcent i już wygląda danego wypieku całkowicie się zmienia 🙂 Ten biszkopt to naprawdę proste rozwiązanie, a jedynym urozmaiceniem są tutaj różane jabłka 🙂
Ozdobny wierzch to pokrojone bardzo cienko jabłka, odrobinę zmiękczone przez krótkie gotowanie i skręcone w formie róż 🙂 Bardzo efektownie to wygląda, a naprawdę nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
Bazą ciasta jest biszkopt kokosowy bez cukru, który wykonuje się bardzo szybko. Do tego budyń i lekko kwaśne jabłka. Najlepiej wykorzystać takie z mocno czerwoną skórką, które zabarwią miąższ na różowo. Dzięki temu lekki biszkopt kokosowy z jabłkami będzie wyglądał jak bukiet kwiatów 🙂
Lekki biszkopt kokosowy z jabłkami
tortownica 24 cm
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią
400 ml mleka
2 łyżki ksylitolu
200 ml mleka zagotować. Budyń wymieszać z pozostałym, zimnym mlekiem i ksylitolem. Wlać do gotującego się mleka i mieszać na małym ogniu około 2-3 minuty. Lekko przestudzoną masę wyłożyć na biszkopt.
Jabłkowe róże:
5 czerwonych jabłek średniej wielkości
3 łyżki ksylitolu
500 ml wody
sok z 1/2 cytryny
Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie, około 2-3 mm plasterki. Wodę zagotować, wsypać ksylitol i wlać sok z cytryny. Plasterki jabłek gotować około 2 minuty. Przestudzone i odsączone jabłka układać tak, by zachodziły lekko na siebie i zwijać róże. Wyłożyć na budyń, dociskając do masy. Całość schłodzić w lodówce.




Wygląda bajecznie, z chęcią bym wypróbowała i wszamała 😍
Trochę wiosny tej zimy też się przyda 🙂