ciasteczka | wegetariańskie

Miękkie pierniczki miodowe z mascarpone i orzechami- Blogmas 2018 #3

3 grudnia 2018

Bez pierniczków nie wyobrażam sobie świąt, więc wraz z przyjściem grudnia zaczęłam “pierniczenie” 🙂 Zazwyczaj stawiam na takie z użyciem foremek, ale chciałam spróbować czegoś nowego i zrobić delikatne dzięki mascarpone ciastka, które od razu będą miękkie.

Pierniczki miodowe z tego przepisu takie właśnie są. W tym samym dniu z wierzchu chrupiące, a na drugi dzień nie stają się twarde i pozostają mięciutkie (chociaż orzechy nadal przyjemnie chrupią :)). Co prawda robiłam je w niedzielę i nie wiem, jak długo mogą być przechowywane (obawiam się, że nie przetrwają żadnej ekstremalnej próby i zostaną szybko zjedzone ;)), ale bardzo polecam jako pierniczki last minute. Na pewno nie połamiecie sobie zębów 😉 Są pełnoziarniste, bez dodatku białego cukru, słodzone miodem i w dodatku bez wykrawania 🙂

Na pewno to nie jest moje ostatnie “pierniczenie” w tym roku, może jeszcze pomyślę nad nowymi przepisami, a na pewno za to upiekę orkiszowe pierniczki z cukrem kokosowym, które są moimi ulubionymi. Czekam tylko na cukier kokosowy, który leci do mnie pocztą 😉

Miękkie pierniczki miodowe z mascarpone i orzechami

ok. 20 dużych ciastek

170 g mąki orkiszowej razowej

1 jajko

50 g miodu

szczypta ekstraktu ze stewii (opcjonalnie)

125 g serka mascarpone (1/2 opakowania)

2 łyżki oleju rzepakowego

30 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej

1 łyżka mielonych migdałów

1 łyżka karobu lub kakao

50 g orzechów pekan lub włoskich do posypania pierniczków

Jajko ubić z miodem. Dodać olej i serek mascarpone, zmiksować. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i wszystko razem połączyć. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i uformować spłaszczone ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, docisnąć je do ciasta. Piec około 30 minut w 160 stopniach. Po przestudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Miękkie pierniczki miodowe z mascarpone i orzechamiMiękkie pierniczki miodowe z mascarpone i orzechamiMiękkie pierniczki miodowe z mascarpone i orzechamiMiękkie pierniczki miodowe z mascarpone i orzechami

Przepis powstał w ramach akcji kulinarnej Przepis na udane święta z wykorzystaniem produktów marki Ambition
Przepis na udane święta

Komentarze

  1. Jaki wspaniały blog! Jestem z insta i jestem oczarowana! Jestem kociara wiec to idealne miejsce fitkot jaka wspaniala nazwa ^^ zostake na dużej i kocham “pierniczenie”❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *