Orkiszowe ciasteczka do stempelków – Blogmas 2018 #21

Bardzo chciałam wypróbować nowe świąteczne foremki, więc przy okazji gotowe ciasteczka (chociaż są naprawdę duże :)) trafiły w dobre ręce jako prezent 🙂

Nie każdy przepis nadaje się do foremek ze stempelkami. Te ciastka, które podczas pieczenia rosną lub nieco się rozpływają, stracą swój kształt i urok. Ja takie foremki uwielbiam, bo nie wymagają dekorowania i ciasteczka mogą pozostać “gołe”, a i tak świetnie się prezentują. Trochę trudno upolować jakieś fajne wzory, ale czasem się udaje 🙂 Zbieranie kolejnych foremek to już chyba moje uzależnienie – też tak macie? 😉

Te orkiszowe ciasteczka do stempelków są idealne, ale możecie użyć też klasycznych foremek i udekorować je gorzką czekoladą albo ulubionym lukrem. Ja swoje świąteczne ciasteczka posłodziłam erytrytolem i cukrem kokosowym dla wzbogacenia smaku 🙂

Orkiszowe ciasteczka do stempelków

30-40 ciastek

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g masła klarowanego

2 żółtka

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

80 g erytrytolu

3-4 łyżki mleka

25 g mielonych migdałów

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Wszystko razem połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać foremką ze stempelkami kształty. Piec w zależności od wielkości ciasteczek 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.

Orkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelków

Leave a Reply