Orkiszowe ciasteczka do stempelków
ciasteczka | wegetariańskie

Orkiszowe ciasteczka do stempelków – Blogmas 2018 #21

21 grudnia 2018

Bardzo chciałam wypróbować nowe świąteczne foremki, więc przy okazji gotowe ciasteczka (chociaż są naprawdę duże :)) trafiły w dobre ręce jako prezent 🙂

Nie każdy przepis nadaje się do foremek ze stempelkami. Te ciastka, które podczas pieczenia rosną lub nieco się rozpływają, stracą swój kształt i urok. Ja takie foremki uwielbiam, bo nie wymagają dekorowania i ciasteczka mogą pozostać “gołe”, a i tak świetnie się prezentują. Trochę trudno upolować jakieś fajne wzory, ale czasem się udaje 🙂 Zbieranie kolejnych foremek to już chyba moje uzależnienie – też tak macie? 😉

Te orkiszowe ciasteczka do stempelków są idealne, ale możecie użyć też klasycznych foremek i udekorować je gorzką czekoladą albo ulubionym lukrem. Ja swoje świąteczne ciasteczka posłodziłam erytrytolem i cukrem kokosowym dla wzbogacenia smaku 🙂

Orkiszowe ciasteczka do stempelków

30-40 ciastek

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g masła klarowanego

2 żółtka

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

80 g erytrytolu

3-4 łyżki mleka

25 g mielonych migdałów

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Wszystko razem połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać foremką ze stempelkami kształty. Piec w zależności od wielkości ciasteczek 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.

Orkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelkówOrkiszowe ciasteczka do stempelków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *