Pasternak pieczony w piekarniku
wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Pasternak pieczony w piekarniku – Blogmas 2018 #7

7 grudnia 2018

Pasternak to jedno z moich odkryć ostatnich lat – naprawdę! 😉 O ile dawniej był traktowany raczej wrogo, bo dużo słyszało się o sprzedaży tego warzywa zamiast korzenia pietruszki, tak teraz trudno go kupić i zauważyłam, że pojawia się w sklepach i znika.

Wydaje mi się, że to warzywo jest niedoceniane, a można je wykorzystać na wiele sposobów – piekłam nawet przepyszne pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem i smakowało mi bardziej niż tradycyjny “marchewkowiec”! Dzisiaj w postaci bardzo prostego przepisu, czyli pasternak pieczony w piekarniku z dodatkiem przypraw. Świetny jako dodatek do obiadu lub osobna warzywna przekąska 🙂

Pasternak pieczony w piekarniku

2 korzenie pasternaku

sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra

masło klarowane

Pasternak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Podgotować przez 20 minut (ja gotowałam na parze). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować niewielką ilością masła klarowanego. Wyłożyć podgotowany pasternak, posypać solą, pieprzem i papryką. Zapiekać jeszcze przez 40 minut (w połowie czasu przemieszać).

Pasternak pieczony w piekarnikuPasternak pieczony w piekarnikuPasternak pieczony w piekarnikuPasternak pieczony w piekarniku

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *