Dzisiaj odbiegam trochę od tematu ciasteczek i aromatu piernika. Przepis trochę mi się zawieruszył (co możecie zauważyć po zdjęciach, na których są jeszcze świeże figi :)), ale szkoda mi go całkiem porzucić, więc postanowiłam pokazać go w czasie Blogmas 🙂
Placki jaglane na słodko przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. Pyszne, słodkie i zdrowe śniadanie na bazie twarogu macie gotowe 🙂 Do dekoracji możecie zamiast fig wykorzystać owoce cytrusowe, kiwi albo banany i też będzie pysznie 🙂
Ja wykorzystałam do placuszków budyń jaglany, ale można wykorzystać klasyczną mąkę jaglaną lub zmielić kaszę w blenderze na mąkę. Na pewno zrobię je jeszcze wielokrotnie, bo pasują do wielu owoców i są proste do zrobienia.
Jak tam wasze Mikołaje? 🙂 Wszyscy zadowoleni z prezentów? 🙂
Proste placki jaglane na słodko
około 10 sztuk
250 g twarogu
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 budyń jaglany (u mnie waniliowy) lub ok. 50 g mąki jaglanej
3 łyżki mleka
opcjonalnie: szczypta ekstraktu ze stewii
do podania: dowolne owoce, syrop klonowy
Twaróg rozgnieść widelcem, wbić jajko i dodać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (suchą lub z niewielką ilością tłuszczu) i wykładać porcje ciasta. Smażyć po kilka minut z każdej strony na małym ogniu. Podawać z owocami i syropem klonowych lub ulubionym dżemem.
Kocham placuszki na bazie twarogu 🙂
Pyszne i lekkie śniadanko 🙂