Proste placki jaglane na słodko
bezglutenowe | wegetariańskie

Proste placki jaglane na słodko – Blogmas 2018 #6

6 grudnia 2018

Dzisiaj odbiegam trochę od tematu ciasteczek i aromatu piernika. Przepis trochę mi się zawieruszył (co możecie zauważyć po zdjęciach, na których są jeszcze świeże figi :)), ale szkoda mi go całkiem porzucić, więc postanowiłam pokazać go w czasie Blogmas 🙂

Placki jaglane na słodko przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. Pyszne, słodkie i zdrowe śniadanie na bazie twarogu macie gotowe 🙂 Do dekoracji możecie zamiast fig wykorzystać owoce cytrusowe, kiwi albo banany i też będzie pysznie 🙂

Ja wykorzystałam do placuszków budyń jaglany, ale można wykorzystać klasyczną mąkę jaglaną lub zmielić kaszę w blenderze na mąkę. Na pewno zrobię je jeszcze wielokrotnie, bo pasują do wielu owoców i są proste do zrobienia.

Jak tam wasze Mikołaje? 🙂 Wszyscy zadowoleni z prezentów? 🙂

Proste placki jaglane na słodko

około 10 sztuk

250 g twarogu

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 budyń jaglany (u mnie waniliowy) lub ok. 50 g mąki jaglanej

3 łyżki mleka

opcjonalnie: szczypta ekstraktu ze stewii

do podania: dowolne owoce, syrop klonowy

Twaróg rozgnieść widelcem, wbić jajko i dodać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (suchą lub z niewielką ilością tłuszczu) i wykładać porcje ciasta. Smażyć po kilka minut z każdej strony na małym ogniu. Podawać z owocami i syropem klonowych lub ulubionym dżemem.

Proste placki jaglane na słodkoProste placki jaglane na słodkoProste placki jaglane na słodko

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *