Proste placki z batatów na słono
obiady | wegetariańskie | wytrawnie

Proste placki z batatów na słono – Blogmas 2018 #8

8 grudnia 2018

Dzisiaj znowu nie będzie słodko! 😉

Dawno chciałam spróbować takich placków, bo z batatami bardzo się polubiłam i często gotuję je na parze w postaci obiadowego dodatku. Ciasto oczywiście też piekłam i to nawet w przedświątecznym klimacie, rok temu 🙂

Placki z batatów sprawdzą się jako samodzielne danie (teraz sobie myślę, że warto byłoby podać je z jakimś sosem) lub w formie dodatku do obiadu. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje obranie i starcie głównego składnika, a reszta idzie z górki 😉 Szybko, zdrowo i smacznie – spróbujcie koniecznie.

Proste placki z batatów na słono

około 10 sztuk

1 średniej wielkości batat (po obraniu 400 g)

1 jajko

1 łyżka suszonej cebuli lub 1 mała świeża cebula posiekana bardzo drobno

1/4 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ziół (ja dodałam moje ulubione zioła do sałatek)

1 łyżka (25 g) mąki orkiszowej razowej

do smażenia: masło klarowane lub olej rzepakowy

Obranego batata zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cebulę, sól, pieprz, paprykę i zioła, wymieszać. Jajko ubić do uzyskania jasnej piany, połączyć z batatem i mąką. Odstawić na kilka minut. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Nakładać po łyżce surowej masy i rozpłaszczyć. Smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony (obracać delikatnie szpatułką – placki są dość “kruche”).

Proste placki z batatów na słonoProste placki z batatów na słonoProste placki z batatów na słono

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *