Serowe kluski z makiem i bakaliami – Blogmas 2018 #18

Był już przepis bazowy na domową masę makową, więc teraz przyszedł czas na jej wykorzystanie 🙂 Moja pierwsza propozycja to kluski serowe z makiem i bakaliami 🙂

Wiem, że każdy ma swój jedyny słuszny przepis na to znane wszystkim wigilijne danie, ale postanowiłam zrobić je po swojemu. U mnie w domu nigdy nie było tradycji przygotowywania klusek z makiem i tej potrawy nie kojarzę na wigilijnym stole. Mak bardzo lubię i nie wyobrażam sobie świąt bez pysznego, domowego makowca (w tym roku chyba ponownie postawię na japoński :)), ale przed świętami chciałam spróbować też tych słynnych klusek. Często spotykam się z przepisem na bazie makaronu, ale skoro kluski… Zrobiłam więc kluski z prawdziwego zdarzenia z mąką orkiszową razową 😉

Moje serowe kluski z makiem i bakaliami na bazie twarogu są bardzo smaczne, a samo danie jest niesamowicie sycące i już małą porcją można się porządnie najeść 🙂

Chętnie poznam wasze zdanie na temat tradycyjnych klusek z makiem i jestem ciekawa, czy gości na waszych wigilijnych stołach i w jakiej wersji 🙂

Serowe kluski z makiem i bakaliami

4-5 porcji

1/2 porcji masy makowej z przepisu na domową masę makową z bakaliami

kluski:

500 g półtłustego twarogu

2 jajka

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Twaróg rozgnieść widelcem. Wbić jajko i dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części, uformować cienkie wałki i pokroić na mniejsze kawałki (na kształt pierogów leniwych). Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut (należy uważać, by się nie rozgotowały. Wymieszać z masą makową. Można podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

Serowe kluski z makiem i bakaliamiSerowe kluski z makiem i bakaliamiSerowe kluski z makiem i bakaliamiSerowe kluski z makiem i bakaliami

Udostępnij

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *