Był już przepis bazowy na domową masę makową, więc teraz przyszedł czas na jej wykorzystanie 🙂 Moja pierwsza propozycja to kluski serowe z makiem i bakaliami 🙂
Wiem, że każdy ma swój jedyny słuszny przepis na to znane wszystkim wigilijne danie, ale postanowiłam zrobić je po swojemu. U mnie w domu nigdy nie było tradycji przygotowywania klusek z makiem i tej potrawy nie kojarzę na wigilijnym stole. Mak bardzo lubię i nie wyobrażam sobie świąt bez pysznego, domowego makowca (w tym roku chyba ponownie postawię na japoński :)), ale przed świętami chciałam spróbować też tych słynnych klusek. Często spotykam się z przepisem na bazie makaronu, ale skoro kluski… Zrobiłam więc kluski z prawdziwego zdarzenia z mąką orkiszową razową 😉
Moje serowe kluski z makiem i bakaliami na bazie twarogu są bardzo smaczne, a samo danie jest niesamowicie sycące i już małą porcją można się porządnie najeść 🙂
Chętnie poznam wasze zdanie na temat tradycyjnych klusek z makiem i jestem ciekawa, czy gości na waszych wigilijnych stołach i w jakiej wersji 🙂
Serowe kluski z makiem i bakaliami
4-5 porcji
1/2 porcji masy makowej z przepisu na domową masę makową z bakaliami
kluski:
500 g półtłustego twarogu
2 jajka
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Twaróg rozgnieść widelcem. Wbić jajko i dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części, uformować cienkie wałki i pokroić na mniejsze kawałki (na kształt pierogów leniwych). Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut (należy uważać, by się nie rozgotowały. Wymieszać z masą makową. Można podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
U mnie na Wigilii nigdy się klusek z makiem nie jadło, kutii też nie znam 😉 Ale chętnie bym spróbowała!
Kluski z makiem są nawet lepsze niż makaron z makiem 🙂