Też nie wyobrażacie sobie świąt bez sernika? U mnie to ciasto obowiązkowe 🙂 Dzisiaj w ramach piętnastego wpisu z blogmasowej serii przedstawiam świąteczny sernik z karobem 🙂
Sernik jest bardzo delikatny i lekki, częściowo też za sprawą serka ricotta, który nadaje dodatkowej kremowości 🙂 Oczywiście jest bez cukru i dodatkowego tłuszczu, a biszkoptowy spód na bazie mąki kokosowej świetnie się komponuje z warstwą sernikową. Jeśli szukacie trochę innego niż zwykle sernika na święta, powinien wam zasmakować 🙂
Świąteczny sernik z karobem
foremka 25 x 20 cm
Spód:
2 jajka
2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
20 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka karobu
Sernik:
500 g twarogu (250 g chudego i 250 g półtłustego)
250 g serka ricotta
4 jajka
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
200 ml mleka
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Spód:
2 białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki erytrytolu i nadal ubijać. Mąkę kokosową połączyć z karobem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-20 minut.
Sernik:
Twaróg utrzeć z serkiem ricotta, słodzikiem, budyniem i żółtkami, na końcu dodać mleko i ekstrakt. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na niepodpieczony i przestudzony spód. Piec około 50 minut w 160 stopniach.
My ostatnio zorientowałyśmy się, że robimy sernik średnio raz na miesiąc 😀 Także na święta zawsze mamy trzy rodzaje serników 😀
Raj! 😀
Jaki wymiar blaszki? 🙂
25 x 20 cm 🙂
A jaki rozmiar blachy?
25 x 20 cm
Pyszne! Mialam troszke mniejsza blache 20×20 i nie zmiescilo sie wszystko do jednej, ale to nawet plus bo wyszly dwa serniki 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂