Świąteczny sernik z karobem
bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Świąteczny sernik z karobem – Blogmas 2018 #15

15 grudnia 2018

Też nie wyobrażacie sobie świąt bez sernika? U mnie to ciasto obowiązkowe 🙂 Dzisiaj w ramach piętnastego wpisu z blogmasowej serii przedstawiam świąteczny sernik z karobem 🙂

Sernik jest bardzo delikatny i lekki, częściowo też za sprawą serka ricotta, który nadaje dodatkowej kremowości 🙂 Oczywiście jest bez cukru i dodatkowego tłuszczu, a biszkoptowy spód na bazie mąki kokosowej świetnie się komponuje z warstwą sernikową. Jeśli szukacie trochę innego niż zwykle sernika na święta, powinien wam zasmakować 🙂

Świąteczny sernik z karobem

foremka 25 x 20 cm

Spód:

2 jajka

2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

20 g mąki kokosowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka karobu

Sernik:

500 g twarogu (250 g chudego i 250 g półtłustego)

250 g serka ricotta

4 jajka

1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka

0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu

200 ml mleka

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Spód:

2 białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki erytrytolu i nadal ubijać. Mąkę kokosową połączyć z karobem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-20 minut.

Sernik:

Twaróg utrzeć z serkiem ricotta, słodzikiem, budyniem i żółtkami, na końcu dodać mleko i ekstrakt. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na niepodpieczony i przestudzony spód. Piec około 50 minut w 160 stopniach.

Świąteczny sernik z karobemŚwiąteczny sernik z karobemŚwiąteczny sernik z karobemŚwiąteczny sernik z karobemŚwiąteczny sernik z karobem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *