W ramach urozmaicenia słodkich przepisów, dzisiaj coś wytrawnego 🙂 Bardzo proste danie obiadowe, które zrobicie bardzo szybko, czyli wegański gulasz z cukinią i papryką.
Włoski sos pomarola zazwyczaj odgrzewałam solo i dodawałam do ryżu lub kaszy, ale z dodatkiem innych warzyw też spisał się świetnie. Pomysł powstał spontanicznie, bo akurat nie miałam w domu pomidorowej passaty 😉 Całe danie doprawione curry smakuje idealnie i sprawdza się jako rozgrzewający posiłek 🙂
U mnie od wczoraj pada śnieg i co prawda nie ma mrozu, ale jest biało. Byłoby super, gdyby ten stan utrzymał się do końca grudnia (klimat! <3), ale pewnie to będą kolejne szare święta z niezbyt przyjemnym błotkiem zamiast skrzypiącego pod butami śniegu. Chciałabym się mylić!
Prosty wegański gulasz z cukinią i papryką
porcja dla 3-4 osób
2 średniej wielkości cukinie
2 papryki
1 słoik domowego sosu pomarola (można zamienić na 3-4 łodygi selera naciowego, 1 marchewkę, 1 szklankę passaty pomidorowej, łyżeczkę suszonej bazylii)
1 łyżka ziół toskańskich
1 łyżeczka przyprawy curry
3 małe cebule
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Cukinię i paprykę pokroić, umieścić w garnku, doprawić szczyptą soli, pieprzem, curry i ziołami. Wlać niewielką ilość wody i gotować kilkanaście minut. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Do garnka z cukinią i papryką dodać podsmażoną cebulę, sos pomarola i przeciśnięte ząbki czosnku. Gotować jeszcze przez kilka minut do zmiękczenia warzyw. Pod koniec doprawić ponownie solą i pieprzem do smaku. Podawać solo, z ryżem lub kaszą.
Ten gulasz totalnie trafia w nasz gust 🙂
Uwielbiam leczo, ale wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam. 🙂
Warto spróbować 😉