Prosty wegański gulasz z cukinią i papryką – Blogmas 2018 #12

W ramach urozmaicenia słodkich przepisów, dzisiaj coś wytrawnego 🙂 Bardzo proste danie obiadowe, które zrobicie bardzo szybko, czyli wegański gulasz z cukinią i papryką.

Włoski sos pomarola zazwyczaj odgrzewałam solo i dodawałam do ryżu lub kaszy, ale z dodatkiem innych warzyw też spisał się świetnie. Pomysł powstał spontanicznie, bo akurat nie miałam w domu pomidorowej passaty 😉 Całe danie doprawione curry smakuje idealnie i sprawdza się jako rozgrzewający posiłek 🙂

U mnie od wczoraj pada śnieg i co prawda nie ma mrozu, ale jest biało. Byłoby super, gdyby ten stan utrzymał się do końca grudnia (klimat! <3), ale pewnie to będą kolejne szare święta z niezbyt przyjemnym błotkiem zamiast skrzypiącego pod butami śniegu. Chciałabym się mylić!

Prosty wegański gulasz z cukinią i papryką

porcja dla 3-4 osób

2 średniej wielkości cukinie

2 papryki

1 słoik domowego sosu pomarola (można zamienić na 3-4 łodygi selera naciowego, 1 marchewkę, 1 szklankę passaty pomidorowej, łyżeczkę suszonej bazylii)

1 łyżka ziół toskańskich

1 łyżeczka przyprawy curry

3 małe cebule

1 łyżka oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Cukinię i paprykę pokroić, umieścić w garnku, doprawić szczyptą soli, pieprzem, curry i ziołami. Wlać niewielką ilość wody i gotować kilkanaście minut. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Do garnka z cukinią i papryką dodać podsmażoną cebulę, sos pomarola i przeciśnięte ząbki czosnku. Gotować jeszcze przez kilka minut do zmiękczenia warzyw. Pod koniec doprawić ponownie solą i pieprzem do smaku. Podawać solo, z ryżem lub kaszą.

Prosty wegański gulasz z cukinią i paprykąProsty wegański gulasz z cukinią i paprykąProsty wegański gulasz z cukinią i papryką

Podziel się

3 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *