Biszkopt orkiszowy z kremem jaglanym
ciasta | wegetariańskie

Biszkopt orkiszowy z kremem jaglanym, kokosem i powidłami

13 stycznia 2019

Nie tak dawno, bo 11 stycznia, Frugo świętował swoje pierwsze urodziny, a że każda okazja jest dobra – upiekłam całkiem ludzki tort, czyli biszkopt orkiszowy z kremem jaglanym 🙂

Frugo oczywiście go nie jadł, bo jest mięsożercą i wybrał na tę okazję michę wołowiny 😉 Ja za to ten eksperyment uważam za bardzo udany. Sam krem jaglany w połączeniu z orkiszowym biszkoptem byłby zbyt słodki, a dodatek powideł w formie karobśliwki okazał się bardzo trafiony i cały tort bez cukru i masła wyszedł pysznie 🙂 Masa nie jest tak gładka, jak te tradycyjne, ale to w niczym nie przeszkadza. Wiem oczywiście, że nie każdy robił domowe powidła z karobem, więc możecie też użyć klasycznych śliwkowych lub ulubionej konfitury (byle nie była zbyt słodka, jeśli krem już taki jest ;)). Wierzch dobrze jest udekorować czymś chrupiącym i u mnie są to płatki migdałowe. Jak na nietypowy, odchudzony i trochę bardziej fit tort bez cukru, wyszedł super i jestem bardzo zadowolona z efektu 🙂

Biszkopt orkiszowy z kremem jaglanym, kokosem i powidłami

tortownica 23 cm

Biszkopt orkiszowy:

5 jajek

2/3 szklanki erytrytolu lub ksylitolu

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej

Krem jaglany:

100 g kaszy jaglanej

1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego

3-4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

3 łyżki wiórków kokosowych

1 słoik powideł śliwkowych (ja użyłam domowej karobśliwki)

do nasączenia blatów:

2 łyżki syropu klonowego

6 łyżek przegotowanej wody

płatki migdałów do dekoracji

Biszkopt orkiszowy:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z ksylitolem lub erytrytolem. Po uzyskaniu białej, puszystej piany dodawać stopniowo żółtka i nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 40 minut w 170 stopniach. Przestudzić.

Krem jaglany:

Mleko kokosowe podzielić na dwie części: oddzielić stałą część i schować do lodówki. Do płynnej dodać wodę w taki sposób, aby całego płynu było 1,5 szklanki. Płynną część zagotować z dodatkiem ksylitolu lub erytrytolu, dodać szczyptę soli. Kaszę jaglaną przepłukać (przelać dwukrotnie wrzątkiem i dwa razy zimną wodą, aby pozbyć się goryczki). Wsypać do wrzącego kokosowego płynu i gotować około 20 minut do całkowitego zmiękczenia. Przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po tym czasie kaszę jaglaną zblendować ze stałą częścią mleczka i wiórkami kokosowymi. Masę można dosłodzić.

Biszkopt orkiszowy podzielić na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączyć syropem klonowym rozcieńczonym z wodą. Na pierwszym rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugim, wyłożyć około 2/3 kremu jaglanego, przykryć ostatnią warstwą biszkoptową. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wysmarować też boki ciasta. Posypać płatkami migdałów lub dowolnie udekorować.

Biszkopt orkiszowy z kremem jaglanymBiszkopt orkiszowy z kremem jaglanymBiszkopt orkiszowy z kremem jaglanymBiszkopt orkiszowy z kremem jaglanymBiszkopt orkiszowy z kremem jaglanym

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *