Nie tak dawno, bo 11 stycznia, Frugo świętował swoje pierwsze urodziny, a że każda okazja jest dobra – upiekłam całkiem ludzki tort, czyli biszkopt orkiszowy z kremem jaglanym 🙂
Frugo oczywiście go nie jadł, bo jest mięsożercą i wybrał na tę okazję michę wołowiny 😉 Ja za to ten eksperyment uważam za bardzo udany. Sam krem jaglany w połączeniu z orkiszowym biszkoptem byłby zbyt słodki, a dodatek powideł w formie karobśliwki okazał się bardzo trafiony i cały tort bez cukru i masła wyszedł pysznie 🙂 Masa nie jest tak gładka, jak te tradycyjne, ale to w niczym nie przeszkadza. Wiem oczywiście, że nie każdy robił domowe powidła z karobem, więc możecie też użyć klasycznych śliwkowych lub ulubionej konfitury (byle nie była zbyt słodka, jeśli krem już taki jest ;)). Wierzch dobrze jest udekorować czymś chrupiącym i u mnie są to płatki migdałowe. Jak na nietypowy, odchudzony i trochę bardziej fit tort bez cukru, wyszedł super i jestem bardzo zadowolona z efektu 🙂
Biszkopt orkiszowy z kremem jaglanym, kokosem i powidłami
tortownica 23 cm
Biszkopt orkiszowy:
5 jajek
2/3 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej
Krem jaglany:
100 g kaszy jaglanej
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
3 łyżki wiórków kokosowych
1 słoik powideł śliwkowych (ja użyłam domowej karobśliwki)
do nasączenia blatów:
2 łyżki syropu klonowego
6 łyżek przegotowanej wody
płatki migdałów do dekoracji
Biszkopt orkiszowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z ksylitolem lub erytrytolem. Po uzyskaniu białej, puszystej piany dodawać stopniowo żółtka i nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 40 minut w 170 stopniach. Przestudzić.
Krem jaglany:
Mleko kokosowe podzielić na dwie części: oddzielić stałą część i schować do lodówki. Do płynnej dodać wodę w taki sposób, aby całego płynu było 1,5 szklanki. Płynną część zagotować z dodatkiem ksylitolu lub erytrytolu, dodać szczyptę soli. Kaszę jaglaną przepłukać (przelać dwukrotnie wrzątkiem i dwa razy zimną wodą, aby pozbyć się goryczki). Wsypać do wrzącego kokosowego płynu i gotować około 20 minut do całkowitego zmiękczenia. Przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po tym czasie kaszę jaglaną zblendować ze stałą częścią mleczka i wiórkami kokosowymi. Masę można dosłodzić.
Biszkopt orkiszowy podzielić na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączyć syropem klonowym rozcieńczonym z wodą. Na pierwszym rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugim, wyłożyć około 2/3 kremu jaglanego, przykryć ostatnią warstwą biszkoptową. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wysmarować też boki ciasta. Posypać płatkami migdałów lub dowolnie udekorować.
Wszystkiego najlepszego dla tego przystojniaka 😉
Dziękuję w imieniu Frugo! 😀
Aż trudno byłoby nie zjeść tego ciasta całego od razu <3
Dziękuję za miłe słowa! 🙂
Mam pytanie odnośnie typu mąki orkiszowej użytej w przepisie. Czy razowa to typ 2000?
tak, 2000 🙂