Ciasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonem
ciasta | wegetariańskie

Ciasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonem – pełnoziarniste, bez cukru

6 stycznia 2019

Tym ciastem witam was w 2019 roku 🙂 Po intensywnym blogowym grudniu zrobiłam sobie przerwę, bo chyba każdy z nas miał po świętach przesyt słodkości i innych pysznych dań 😉 Dzisiaj wracam z ciastem daktylowo-figowym, które upiekłam wczoraj.

Połączenie bardzo słodkich suszonych owoców i orzechów jest jednym z moich ulubionych smaków, więc spodziewałam się, że wyjdzie to bardzo smacznie. Nie jest to typowe lekkie, puszyste i biszkoptowe ciasto, bo figi i daktyle sprawiają, że jest dość wilgotne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Erytrytol dodałam w niewielkiej ilości jedynie po to, by składniki utarły się tak, jak z cukrem. Głównym słodzidłem pozostały suszone owoce i to one dominują słodyczą w tym pysznym cieście.

Według mnie ciasto daktylowo-figowe świetnie się sprawdzi do gorącej herbaty i rozgrzewającej, mocnej kawy. Naprawdę jest pyszne i zachęcam do posypania wierzchu posiekanymi orzechami, bo w ten sposób zyskacie chrupiący dodatek 🙂

Ciasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonem – pełnoziarniste, bez cukru

foremka 25 x 25 cm

100 g suszonych fig

100 g suszonych daktyli bez pestek

300 ml wody

0,5 łyżeczki sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego

3 łyżki erytrytolu

2 jajka

200 g mąki orkiszowej razowej

40 g orzechów laskowych

25 g orzechów włoskich

1/2 łyżeczki cynamonu

na wierzch: posiekane orzechy włoskie i laskowe

Daktyle i figi umieścić w garnuszku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. ‘Odstawić do przestudzenia i zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z dodatkiem erytrytolu, dodać jajka i zmiksować z figami i daktylami do połączenia składników. Orzechy zmielić (najlepiej w blenderze). Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami i zmielonymi orzechami. Dodać do masy jajecznej i zmiksować wszystko na gładko. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać surowe ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Ciasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonemCiasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonemCiasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonemCiasto daktylowo-figowe z orzechami i cynamonem

Komentarze

    1. Zrobiłam dziś i wyszło pyszne! W przepisie brakuje tylko informacji żeby dodać do ciasta zmiksowane daktyle i figi ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *