Korzenne ciasto na mleczku kokosowym orkiszowe pełnoziarniste
ciasta | wegetariańskie

Korzenne ciasto na mleczku kokosowym – orkiszowe, bez cukru

20 stycznia 2019

Już dawno miałam w planach zrobienie ciasta na bezie mleczka kokosowego, ale trochę odkładałam to w czasie. Jeszcze nie znudziły mi się klimaty piernikowo-świąteczne (zima pod tym względem rządzi!), więc stąd właśnie pomysł na korzenne ciasto na mleczku kokosowym 🙂

Często trafiałam na różne przepisy z mlekiem kokosowym, ale zazwyczaj coś mi w nich nie pasowało (dodatek masła, oleju wydawał się zbędny przy dodaniu tłustego już mleczka). Ten przepis powstał spontanicznie i obawiałam się, czy w ogóle wyrośnie, a ciasto będzie się nadawać do jedzenia 😉

Nie należy do bardzo lekkich i puszystych ciast, ale ma fajną strukturę (trochę przypomina brownie) i nie jest suche. Z polewą lub kwaśnym elementem w postaci śliwkowych powideł będzie jeszcze smaczniejsze. Wielkim plusem jest to, że nie potrzeba zbyt wielu składników (oprócz przypraw to tylko mleko kokosowe, jajka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia i coś do posłodzenia). Trochę miksowania, pieczenie i pyszne korzenne ciasto na mleczku kokosowym do kawy gotowe. Pamiętajcie tylko o tym, by nie schładzać mleka i używać takiego w temperaturze pokojowej. Ja tym razem wykorzystałam puszkę kupioną w Biedronce.

Nie mogłam się powstrzymać i testowałam jeszcze na ciepło – nie żałuję, chyba takie jest najlepsze! 🙂 Jeśli więc jesteście ciekawi, jak smakuje ciasto, które nie jest z kremem kokosowym, a zawiera je w cieście – spróbujcie 🙂 Ja na pewno nie zakończę na tym swoich kokosowych eksperymentów 🙂

Korzenne ciasto na mleczku kokosowym – orkiszowe, bez cukru

foremka 25 x 25 cm

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml, 83% ekstraktu kokosa z serii Kuchnia Tajska) w temperaturze pokojowej

3 jajka

200 g ksylitolu lub erytrytolu

250 g mąki orkiszowej razowej

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

2 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka karobu lub kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą pianę, dodać stałą część mleczka kokosowego i ubijać jeszcze chwilę. Suche składniki połączyć w osobnym naczyniu. Do masy jajecznej dodawać stopniowo resztę mleczka kokosowego i sypkie składniki. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 45-50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Korzenne ciasto na mleczku kokosowym orkiszowe pełnoziarnisteKorzenne ciasto na mleczku kokosowym orkiszowe pełnoziarnisteKorzenne ciasto na mleczku kokosowym orkiszowe pełnoziarnisteKorzenne ciasto na mleczku kokosowym orkiszowe pełnoziarniste

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *