Twarogowe gofry z mąką orkiszową
wegetariańskie

Twarogowe gofry z mąką orkiszową

28 stycznia 2019

Dzisiaj znowu… Gofry! 😀 Tym razem nowa wersja, która wygrała wczorajsze ankiety na facebooku i instagramie – twarogowe gofry z mąką orkiszową. Wynik mnie trochę zaskoczył (w dodatku na obu kanałach wyniki były zbieżne ;)), bo początkowo obstawiałam drożdżowe, ale i na nie przyjdzie czas 😉 Dzisiejsze wyszły zaskakująco dobre, a w dodatku robi się je bardzo szybko.

Do przygotowania ciasta na gofry wystarczy zblendować twaróg z jajkami i słodzikiem, wymieszać z mąką, proszkiem i upiec w gofrownicy 😉 Wychodzą miękkie w środku z delikatnie chrupiącą skórką, ale na to ma też wpływ moc gofrownicy i forma gofrów. Można je podać z owocami albo zajadać się nimi solo.

Miłośnicy serków i twarogu na pewno będą zachwyceni taką zdrowszą, pełnoziarnistą wersją 🙂 Ciasto posłodziłam czterema łyżkami erytrytolu i gofry są naprawdę słodkie, więc jeśli nie zależy wam aż tak bardzo na słodyczy, możecie bez wahania wsypać słodzika trochę mniej. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało! 🙂

Twarogowe gofry z mąką orkiszową

około 10 mniejszych sztuk

250 g twarogu półtłustego

2 jajka

4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Twaróg zblendować z jajkami i słodzikiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą serową. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać gofrownicę i nakładać niewielkie porcje ciasta. Piec kilka minut do zrumienienia gofrów.

Uwaga: używam gofrownicy o mocy 1300 W z powłoką nieprzywierającą, więc nie gwarantuję podobnych efektów w słabszych urządzeniach! 🙂

Twarogowe gofry z mąką orkiszowąTwarogowe gofry z mąką orkiszowąTwarogowe gofry z mąką orkiszowąTwarogowe gofry z mąką orkiszową

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *