Twarogowe gofry z mąką orkiszową

Dzisiaj znowu… Gofry! 😀 Tym razem gofry twarogowe z mąką orkiszową – nowa wersja, która wygrała wczorajsze ankiety na facebookuinstagramie. Wynik mnie trochę zaskoczył (w dodatku na obu kanałach wyniki były zbieżne ;)), bo początkowo obstawiałam drożdżowe, ale i na nie przyjdzie czas 😉 Dzisiejsze gofry wyszły zaskakująco dobre, a w dodatku robi się je bardzo szybko.

Do przygotowania ciasta na gofry wystarczy zblendować twaróg z jajkami i słodzikiem, wymieszać z mąką, proszkiem i upiec w gofrownicy 😉 Wychodzą miękkie w środku z delikatnie chrupiącą skórką, ale na to ma też wpływ moc gofrownicy i forma gofrów. Można je podać z owocami albo zajadać się nimi solo.

Miłośnicy serków i twarogu na pewno będą zachwyceni taką zdrowszą, pełnoziarnistą wersją 🙂 Ciasto posłodziłam czterema łyżkami erytrytolu i gofry są naprawdę słodkie, więc jeśli nie zależy wam aż tak bardzo na słodyczy, możecie bez wahania wsypać słodzika trochę mniej. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało! 🙂

Lubicie gofry? Sprawdźcie inne przepisy na blogu 🙂

Twarogowe gofry z mąką orkiszową

około 10 mniejszych sztuk

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Jak zrobić gofry twarogowe

Twaróg zblendować z jajkami i słodzikiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą serową. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać gofrownicę i nakładać niewielkie porcje ciasta. Piec gofry kilka minut do zrumienienia gofrów.

Uwaga: używam gofrownicy o mocy 1300 W z powłoką nieprzywierającą, więc nie gwarantuję podobnych efektów w słabszych urządzeniach! 🙂

Twarogowe gofry z mąką orkiszową na fit śniadanieTwarogowe gofry z mąką orkiszową na zdrowe śniadanie lub deserTwarogowe gofry z mąką orkiszowąTwarogowe gofry z mąką orkiszową

4 komentarze

  1. Twarogowe placki bardzo lubię, ale gofrów nie testowałam 🙂

  2. Jadłyśmy kiedyś gofry na jogurcie i były pyszne, więc na twarogu muszą być jeszcze lepsze 🙂

Leave a Reply