Orkiszowe gofry na drożdżach pełnoziarniste bez cukru
wegetariańskie

Orkiszowe gofry na drożdżach – pełnoziarniste, bez cukru

13 lutego 2019

Dawno nie było gofrów, prawda? 😀 Dzisiaj mój debiut z drożdżami, bo gofrów typu belgijskiego jeszcze nigdy wcześniej nie robiłam. Orkiszowe gofry na drożdżach świetnie się komponują ze słodkimi dodatkami (ja użyłam kremowego serka i owoców), ale są na tyle neutralne, że możecie spróbować zjeść je też na słono ze świeżymi warzywami.

Gofry zrobiłam oczywiście z razową mąką orkiszową, a samo przygotowanie jest proste. Trzeba jedynie trochę poczekać, aż ciasto wyrośnie (teraz najlepiej postawić miskę z surowym ciastem przy kaloryferze ;)).

Te gofry nie są tradycyjnymi belgijskimi, chociaż te oryginalne podobno też nie należą do typowo słodkich. Na pewno będę jeszcze próbować innych przepisów na gofry drożdżowe i pewnie podzielę się z wami udanymi próbami 🙂

Jeśli jesteście ciekawi innych wersji, zajrzyjcie do działu gofry 🙂

Orkiszowe gofry na drożdżach – pełnoziarniste, bez cukru

10-12 małych gofrów

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko

1 opakowanie (8 g) suchych drożdży

125 ml mleka

1 łyżka cukru kokosowego

szczypta soli

10 g masła klarowanego

Masło roztopić i podgrzać z mlekiem. Drożdże wymieszać z cukrem kokosowym, wlać połowę mleka i zasypać częścią mąki. Odstawić na kilka minut. Wlać resztę mleka z roztopionym masłem i dodać pozostałe składniki. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Gofrownicę rozgrzać i nakładać po 1 łyżce ciasta. Piec do zrumienienia, około 3-5 minut w zależności od mocy gofrownicy. Podawać z konfiturą, twarożkiem i owocami lub ulubionymi dodatkami.

Orkiszowe gofry na drożdżach pełnoziarniste bez cukruOrkiszowe gofry na drożdżach pełnoziarniste bez cukruOrkiszowe gofry na drożdżach pełnoziarniste bez cukru

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *