Właściwie powinnam dodawać teraz bardziej świąteczne rzeczy, ale to fit ciasto bananowe jest prawie jak babka 😉 Nie spodziewałam się, że wyjdzie takie dobre.
Ostatnio płatki owsiane pobiły nawet mąkę orkiszową i często stosuję je do wypieków w zmielonej formie. Sprawdzają się zaskakująco dobrze! Ten chlebek bananowy w lżejszej, dietetycznej wersji sprawdzi się świetnie jako deser albo przekąska. Bardzo dojrzałe banany dosładzają ciasto, dlatego słodzik (w postaci ksylitolu lub erytrolu) nie jest tak bardzo potrzebny, ale według mnie stabilizuje pianę z jajek i pozwala ciastu bardziej wyrosnąć.
Jeśli lubicie słodkie wypieki z bananów, sypkie i lekko wilgotne babki – takie ciasto bananowe jest dla was 🙂
Zainspiruj się! Sprawdź też inne przepisy z bananami 🙂
Fit ciasto bananowe z płatków owsianych
Składniki na średnią keksówki
1,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
2 jajka
4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
2 banany (około 200 g po obraniu) do ciasta + 1 banan na wierzch
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g mieszanki orzechów
Jak zrobić fit ciasto bananowe
Płatki owsiane zmielić na mąkę w blenderze. Jajka ubić na puszystą, jasną pianę ze słodzikiem i szczyptą soli, a następnie wlać olej. Banany rozgnieść widelcem i dodać do piany z jajek. Mąkę z płatków owsianych wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Na koniec zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 35-40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
W jakiej temperaturze upiec to ciasto oraz ile czasu trzymać je w piekarniku?
170 stopni, 35-40 minut 🙂
Bananowych wypieków nigdy nie odmówimy 😀
Cieszę się 🙂
Właśnie zrobiłam. Płatki u mnie nie były mąką, tylko nieco większe i kiedy nie rosło pomyślałam, że może być zakalec. Końcówo wprawdzie nie wyrosło, ale wyszło przyjemnie wilgotne i naprawdę smaczne. Zapisuje przepis zdecydowanie.
Cieszę się, że mimo wszystko ciasto wyszło dobre. Dziękuję za komentarz! 🙂
Chyba brakuje końcówki opisu pieczenia.
Ile i w jakiej temperaturze piec?
Zaktualizowałam – 170 stopni, 35-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem 🙂
byle bez proszku do pieczenia można zastąpić sodą
Jeśli to pytanie – nie próbowałam z sodą, ale można zaryzykować.
Przepyszny chlebek bananowy, ciekawy smak tych zmielonych płatków owsianych, a banany miałam już bardzo dojrzałe i przez to słodziutkie, więc nie było potrzeby dodawać dużo ksylitolu. Polecam!
Cieszę się, że smakował 🙂
Czy żółtka dodajemy osobno? Bo jest mowa o jajkach potem pianie z białek a kiedy żółtka. ?
Piana jest z jajek, musi być bardzo puszysta. Nie oddzielamy żółtek 🙂
Hej, mam gotową mąkę owsianą. Użyć tak jak w przepisie 1,5 szkl?
Tak, powinno być ok 🙂
Zajebiste!
Cieszę się, że Ci się podoba 🙂
Ile kalorii w 1 kawałku? Przepyszne, mogłabym jadać co dzień 😀
Nie liczyłam, ale to też zależy od wielkości kawałków 🙂