ciasta | wegetariańskie

Fit ciasto bananowe z płatków owsianych

16 kwietnia 2019

Właściwie powinnam dodawać teraz bardziej świąteczne rzeczy, ale to fit ciasto bananowe jest prawie jak babka 😉 Nie spodziewałam się, że wyjdzie takie dobre.

Ostatnio płatki owsiane pobiły nawet mąkę orkiszową i często stosuję je do wypieków w zmielonej formie. Sprawdzają się zaskakująco dobrze! Ten chlebek bananowy w lżejszej, dietetycznej wersji sprawdzi się świetnie jako deser albo przekąska. Bardzo dojrzałe banany dosładzają ciasto, przez co słodzik (w postaci ksylitolu lub erytrolu) nie jest tak bardzo potrzebny, ale według mnie stabilizuje pianę z jajek i pozwala ciastu bardziej wyrosnąć. Jeśli lubicie słodkie wypieki z bananów, sypkie i lekko wilgotne babki – takie ciasto bananowe jest dla was 🙂

Fit ciasto bananowe z płatków owsianych

średnia keksówka

1,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych

2 jajka

4 łyżki ksylitolu lub erytrolu

2 banany (około 200 g po obraniu) do ciasta + 1 banan na wierzch

3 łyżki oleju

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

50 g mieszanki orzechów

Płatki owsiane zmielić na mąkę w blenderze. Jajka ubić na puszystą, jasną pianę ze słodzikiem i szczyptą soli, wlać olej. Banany rozgnieść widelcem i dodać do piany z jajek. Mąkę z płatków owsianych wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 35-40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

Fit ciasto bananowe z płatków owsianychFit ciasto bananowe z płatków owsianychFit ciasto bananowe z płatków owsianychFit ciasto bananowe z płatków owsianych

Komentarze

  1. Przepyszny chlebek bananowy, ciekawy smak tych zmielonych płatków owsianych, a banany miałam już bardzo dojrzałe i przez to słodziutkie, więc nie było potrzeby dodawać dużo ksylitolu. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *