Powoli zbliża się czas wielkanocnego pieczenia, więc na blogu też chciałabym pokazać wam kilka inspiracji 🙂
Tym razem powróciłam do eksperymentów z karobem i zrobiłam świąteczną babkę orkiszową. Składniki odbiegają trochę od typowych „babkowych” 😉 – nie używam masła, majonezu, cukru i białej pszennej mąki. Mimo wszystko babka wyszła lekka, ale nie sucha i bardzo smaczna. Lubię dodatek cukru kokosowego, bo wprowadza lekko karmelowy smak, a połączenie z karobem okazało się bardzo udane. Jeśli stosujecie do ciast kakao, albo nie macie w domu karobu, możecie też wykorzystać właśnie kakao. Babka powinna wyjść równie dobra i dla odmiany uzyskacie smak czekoladowy 🙂
Na pewno to nie jest ostatni przepis wielkanocny. Potrzebuję tylko małego kopa do uporządkowania sobie zdjęć 🙂
Świąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobem
foremka na babkę o średnicy 14 cm + mała keksówka
3 jajka
30 g cukru kokosowego
110 g erytrytolu
250 g serka mascarpone
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g karobu lub kakao
Jajka ubić z cukrem kokosowym i erytrytolem na jasną pianę (przez kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodawać stopniowo mascarpone i miksować trochę wolniej do połączenia składników, wlać olej. Mąkę, skrobię, proszek i karob przesiać do osobnej miski, połączyć. Wymieszać łyżką suche składniki z pianą jajeczną. Przelać do foremki i piec około 40-60 minut w 160 stopniach (w zależności od wielkości foremek – najlepiej sprawdzić metodą suchego patyczka).
Zdecydowanie wolimy taką wersję na mascarpone a nie na majonezie 😀