Świąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobem

Powoli zbliża się czas wielkanocnego pieczenia, więc na blogu też chciałabym pokazać wam kilka inspiracji 🙂

Tym razem powróciłam do eksperymentów z karobem i zrobiłam świąteczną babkę orkiszową. Składniki odbiegają trochę od typowych „babkowych” 😉 – nie używam masła, majonezu, cukru i białej pszennej mąki. Mimo wszystko babka wyszła lekka, ale nie sucha i bardzo smaczna. Lubię dodatek cukru kokosowego, bo wprowadza lekko karmelowy smak, a połączenie z karobem okazało się bardzo udane. Jeśli stosujecie do ciast kakao, albo nie macie w domu karobu, możecie też wykorzystać właśnie kakao. Babka powinna wyjść równie dobra i dla odmiany uzyskacie smak czekoladowy 🙂

Na pewno to nie jest ostatni przepis wielkanocny. Potrzebuję tylko małego kopa do uporządkowania sobie zdjęć 🙂

Świąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobem

foremka na babkę o średnicy 14 cm + mała keksówka

3 jajka

30 g cukru kokosowego

110 g erytrytolu

250 g serka mascarpone

2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

30 g karobu lub kakao

Jajka ubić z cukrem kokosowym i erytrytolem na jasną pianę (przez kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodawać stopniowo mascarpone i miksować trochę wolniej do połączenia składników, wlać olej. Mąkę, skrobię, proszek i karob przesiać do osobnej miski, połączyć. Wymieszać łyżką suche składniki z pianą jajeczną. Przelać do foremki i piec około 40-60 minut w 160 stopniach (w zależności od wielkości foremek – najlepiej sprawdzić metodą suchego patyczka).

Świąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobemŚwiąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobemŚwiąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobemŚwiąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobemŚwiąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobemŚwiąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobemŚwiąteczna babka orkiszowa z mascarpone i karobem

Udostępnij

Jeden komentarz

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *