Dzisiaj na poprawę humoru w ten ponury dzień… Owsiane gofry ze skyrem 🙂
Przepis jest bardzo prosty i właściwie największy wysiłek to zmielenie płatków na mąkę (jeśli używacie gotowej – problem znika ;)).
Eksperymentuję z przepisami na gofry i za każdym razem powstaje coś zupełnie nowego. Na początku nie planowałam dodawać skyru, ale ciasto wyszło dość suche i na próbę zaryzykowałam.
Najlepiej odstawić ciasto na około 15 minut – mąka z płatków nasiąknie i ciasto stanie się gęstsze. Efekt jest taki, że gofry są bardzo chrupiące (chyba najbardziej ze wszystkich, które do tej pory robiłam!). Cel osiągnięty i na pewno jeszcze będę je robić ponownie 🙂 Na śniadanie (zamiast standardowej owsianki) albo deser są idealne. Możecie zrobić je z dżemem, jogurtem, owocami… Albo nawet solo 🙂
Owsiane gofry ze skyrem
około 6-7 mniejszych gofrów
3 jajka
2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1 łyżeczka oleju lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 opakowanie (150 g) skyru naturalnego
1/3 szklanki mleka
Jajka ubić ze słodzikiem, dodać olej. Zmielone płatki owsiane (mąkę) połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do jajek i zmiksować. Dodać skyr i mleko, wszystko dokładnie połączyć i odstawić gotowe ciasto na około 15 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut (zależy od mocy gofrownicy) do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Super, że gofry można robić na tak wiele pysznych sposobów 🙂
150 g płatków po zniesieniu tak?
Zmieleniu:-)
Tak, przed i po zmieleniu ważą tyle samo 😉