Owsiane gofry ze skryrem - prosty przepis
wegetariańskie

Owsiane gofry ze skyrem

12 maja 2019

Dzisiaj na poprawę humoru w ten ponury dzień… Owsiane gofry ze skyrem 🙂

Przepis jest bardzo prosty i właściwie największy wysiłek to zmielenie płatków na mąkę (jeśli używacie gotowej – problem znika ;)).

Eksperymentuję z przepisami na gofry i za każdym razem powstaje coś zupełnie nowego. Na początku nie planowałam dodawać skyru, ale ciasto wyszło dość suche i na próbę zaryzykowałam.

Najlepiej odstawić ciasto na około 15 minut – mąka z płatków nasiąknie i ciasto stanie się gęstsze. Efekt jest taki, że gofry są bardzo chrupiące (chyba najbardziej ze wszystkich, które do tej pory robiłam!). Cel osiągnięty i na pewno jeszcze będę je robić ponownie 🙂 Na śniadanie (zamiast standardowej owsianki) albo deser są idealne. Możecie zrobić je z dżemem, jogurtem, owocami… Albo nawet solo 🙂

Owsiane gofry ze skyrem

około 6-7 mniejszych gofrów

3 jajka

2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżeczka oleju lub oliwy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g płatków owsianych zmielonych na mąkę

1 opakowanie (150 g) skyru naturalnego

1/3 szklanki mleka

Jajka ubić ze słodzikiem, dodać olej. Zmielone płatki owsiane (mąkę) połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do jajek i zmiksować. Dodać skyr i mleko, wszystko dokładnie połączyć i odstawić gotowe ciasto na około 15 minut. Piec w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut (zależy od mocy gofrownicy) do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Owsiane gofry ze skryrem - prosty przepisOwsiane gofry ze skryrem - prosty przepisOwsiane gofry ze skryrem i borówkamiOwsiane gofry ze skryrem - prosty przepisOwsiane gofry ze skryrem - prosty przepis

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *