Najlepszy sezon, czyli ten na pyszne, letnie owoce, się rozpoczął. Korzystam z tego i staram się przemycać owoce do deserów 🙂
Czasem myślę, że ten blog mógłby się nazywać Sernikot, bo serników mam tutaj dość dużo 😉 A że dobry serniczek nie jest zły – dzisiaj kolejna owocowa wersja, idealna na lato i sezon truskawkowy.
Ciasto ma kilka warstw: spód, właściwą masę z twarogu, owoce, piankę i kruszonkę. Może się wydawać, że zrobienie zajmuje dużo czasu, ale wcale tak nie jest. Trzeba tylko pamiętać o tym, że piankę i kruszonkę nakładamy dopiero po przypieczeniu sernika z owocami – wtedy jest jaśniejsza i bardziej delikatna. Lekki sernik z owocami i pianką oczywiście zrobiłam bez białego cukru, a do spodu i kruszonki wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Warstwa serowa wychodzi wyjątkowo delikatna, bo część twarogu zastąpiłam serkiem wiejskim – bardzo polecam to rozwiązanie 🙂
Lekki sernik z owocami i pianką
Foremka 35 x 25 cm
Spód:
150 g mąki orkiszowej razowej
100 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
75 g masła
Sernik:
750 g twarogu póltłustego
200 g serka wiejskiego lekkiego
1 jajko
3 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g)
3/4 szklanki ksylitolu lub erytyrytolu
150 ml mleka
Pianka:
3 białka
3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
Owoce:
300 g truskawek
250 g borówki amerykańskiej
Składniki na spód zagnieść ręcznie lub mikserem. Podzielić na dwie części, jedną z nich schłodzić w lodówce. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić pozostałą częścią ciasta.
Twaróg utrzeć z serkiem wiejskim, słodzikiem, jajkiem i żółtkami. Wlewać powoli mleko, wsypać budyń i miksować do połączenia składników. Wylać na spód, na wierzchu ułożyć owoce. Piec w 170 stopniach około 40 minut. Pod koniec pieczenia ubić białka z ksylitolem lub erytrytolem, równomiernie rozsmarować na podpieczonym serniku. Schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać piankę. Piec jeszcze przez 30 minut w 160 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Serników nigdy dość a szczególnie tak pysznie wyglądających 🙂
W gorące dni takie serniczki są najlepsze, zwłaszcza na zimno. Moje dzieci uwielbiają takie delikatne piankowe ciasta najlepiej z dużą ilością galaretki lub owoców. Niebo w gębie. Dzięki za fajny przepis.
Sernik prezentuje się niezwykle apetycznie 🙂
czy zamiast erytrolu można dodać miód lub cukier trzcinowy?
Będzie bardziej kalorycznie, ale można dodać cukier. Trzymam kciuki! 🙂
Mam apetyt na ten placek i co teraz ?