Lekki sernik z owocami i pianką

Najlepszy sezon, czyli ten na pyszne, letnie owoce, się rozpoczął. Korzystam z tego i staram się przemycać owoce do deserów 🙂

Czasem myślę, że ten blog mógłby się nazywać Sernikot, bo serników mam tutaj dość dużo 😉 A że dobry serniczek nie jest zły – dzisiaj kolejna owocowa wersja, idealna na lato i sezon truskawkowy.

Ciasto ma kilka warstw: spód, właściwą masę z twarogu, owoce, piankę i kruszonkę. Może się wydawać, że zrobienie zajmuje dużo czasu, ale wcale tak nie jest. Trzeba tylko pamiętać o tym, że piankę i kruszonkę nakładamy dopiero po przypieczeniu sernika z owocami – wtedy jest jaśniejsza i bardziej delikatna. Lekki sernik z owocami i pianką oczywiście zrobiłam bez białego cukru, a do spodu i kruszonki wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Warstwa serowa wychodzi wyjątkowo delikatna, bo część twarogu zastąpiłam serkiem wiejskim – bardzo polecam to rozwiązanie 🙂

Lekki sernik z owocami i pianką

Foremka 35 x 25 cm

Spód:

150 g mąki orkiszowej razowej

100 g zmielonych na mąkę płatków owsianych

4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

75 g masła

Sernik:

750 g twarogu póltłustego

200 g serka wiejskiego lekkiego

1 jajko

3 żółtka

1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g)

3/4 szklanki ksylitolu lub erytyrytolu

150 ml mleka

Pianka:

3 białka

3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

Owoce:

300 g truskawek

250 g borówki amerykańskiej

Składniki na spód zagnieść ręcznie lub mikserem. Podzielić na dwie części, jedną z nich schłodzić w lodówce. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić pozostałą częścią ciasta.

Twaróg utrzeć z serkiem wiejskim, słodzikiem, jajkiem i żółtkami. Wlewać powoli mleko, wsypać budyń i miksować do połączenia składników. Wylać na spód, na wierzchu ułożyć owoce. Piec w 170 stopniach około 40 minut. Pod koniec pieczenia ubić białka z ksylitolem lub erytrytolem, równomiernie rozsmarować na podpieczonym serniku. Schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać piankę. Piec jeszcze przez 30 minut w 160 stopniach do lekkiego zrumienienia.

Lekki sernik z owocami i piankąLekki sernik z owocami i piankąLekki sernik z owocami i piankąLekki sernik z owocami i piankąLekki sernik z owocami i pianką

Udostępnij

6 komentarzy

  1. W gorące dni takie serniczki są najlepsze, zwłaszcza na zimno. Moje dzieci uwielbiają takie delikatne piankowe ciasta najlepiej z dużą ilością galaretki lub owoców. Niebo w gębie. Dzięki za fajny przepis.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *