Biszkoptowe gofry z mąką kokosową

Dzisiaj kolejna odsłona fit gofrów – tym razem biszkoptowe gofry z mąką kokosową. Bardzo lekkie i delikatne. Idealne na śniadanie, ale deser też 🙂

Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Jest sycąca, bardziej niż klasyczne mąki – takie jak pszenna czy orkiszowa. Ten przepis to moje pierwsze podejście do gofrów – wychodzą biszkoptowe i lekkie. Jeśli lubicie takie chmurkowe, przypominające omlet gofry – koniecznie spróbujcie.

Przepis na gofry biszkoptowe z mąką kokosową ucieszy też osoby, które unikają w swojej diecie glutenu. Jak zwykle w przypadku takiego fit deseru dodatki są dowolne – oczywiście polecam owoce 🙂

Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – bezglutenowe, bez cukru

Składniki na 4 duże gofry

  • 2 jajka
  • 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Jak zrobić gofry biszkoptowe z mąką kokosową

Jajka ubić z dodatkiem soli słodzika na puszystą, jasną pianę. Dodać olej lub oliwę, wlać mleko i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Gofrownicę rozgrzać, wylewać ciasto i piec około 3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać z dowolnymi dodatkami.

Gofry z mąką kokosową - bezglutenowe, bez cukru, bardzo lekkie Biszkoptowe gofry na mące kokosowej - bezglutenowe, bez cukruJak przygotować gofry z mąką kokosową

Podziel się

29 komentarzy

  1. Gofry wyszly bardzo smaczne i delikatne. Ale musialam rozrzedzić ciasto woda. I wyszły mi tylko 2 gofry, ale przepis fajny 🙂

  2. Hej!
    Gofry nieudane, przepis nietrafiony.
    Wszystkie produkty świeże, jajka pięknie ubiłam na puszystą pianę, dodałam mąkę i… wszystko opadło (włącznie z moim zapałem).
    „Ciasto bardzo rzadkie, jak jajecznica i takie też w smaku było.
    Właściwie to z tej ilości i jakości ciasta wyszły 2 cieniutkie, słabiutkie „podkładki”. Na pewno nie gofry.

  3. Gofry mega smaczne, wyszły 2 ale są bardzo sycące więc 2 w zupełności starczyły. Bardzo polecam zwłaszcza dla świrów kokosa 😍❤️

  4. Gofry bardzo dobre, też wyszły mi 2 duże, grube i nawet wcale nie były suche, jak to zazwyczaj z mąki kokosowej. Pycha

  5. Fajna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Wyszły genialne! 🙂 Myślę, że dobra gofrowania o dużej mocy to podstawa! Bez niej ani rusz!

  6. gofry wyszły pyszne mam gofrownice z mpm fajne mięciutkie jak biszkopt 😉 córka mi porwała nigdy do końca gofra nie zjadła a tu niespodzianka na pewno przepis zostaje ze mną 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *