Dzisiaj kolejna odsłona fit gofrów – tym razem biszkoptowe gofry z mąką kokosową. Bardzo lekkie i delikatne. Idealne na śniadanie, ale deser też 🙂
Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Jest sycąca, bardziej niż klasyczne mąki – takie jak pszenna czy orkiszowa. Ten przepis to moje pierwsze podejście do gofrów – wychodzą biszkoptowe i lekkie. Jeśli lubicie takie chmurkowe, przypominające omlet gofry – koniecznie spróbujcie.
Przepis na gofry biszkoptowe z mąką kokosową ucieszy też osoby, które unikają w swojej diecie glutenu. Jak zwykle w przypadku takiego fit deseru dodatki są dowolne – oczywiście polecam owoce 🙂
Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – bezglutenowe, bez cukru
Składniki na 4 duże gofry
- 2 jajka
- 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- 5 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki kokosowej
Jak zrobić gofry biszkoptowe z mąką kokosową
Jajka ubić z dodatkiem soli słodzika na puszystą, jasną pianę. Dodać olej lub oliwę, wlać mleko i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Gofrownicę rozgrzać, wylewać ciasto i piec około 3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać z dowolnymi dodatkami.
Niestety, nie polecam przepisu. Zmarnowany czas i składniki.
Przykro mi, że się nie udało 🙁 Może gofrowica ma za małą moc?
Fanem mąki kokosowej nie jestem, ale chciałam coś z niskim Ig. Z połowy przepisu wyszły 2, wysokie, podpieczone. Gofrownica 1600W, moc ustawiona na 6 z 7, czas 6,5 min. Stara Gofrownica 1100W by nie dała rady.
Fajnie, że wyszły 🙂
Gorszych gofrów nie jadłam. Nie polecam
To prawda, to nawet nie przypomina gofrów tylko zapieczone jajko..
złe dobrane ilości składników. Porażka
To prawda, to nawet nie przypomina gofrów tylko zapieczone jajko..
złe dobrane ilości składników. Porażka.
To prawda, to nawet nie przypomina gofrów tylko zapieczone jajko.. masa to lejące jajka z mlekiem.
złe dobrane ilości składników. Porażka.
To prawda, to nawet nie przypomina gofrów tylko zapieczone jajko.. masa to lejące jajka z mlekiem.
złe dobrane ilości składników. Nie polecam .
Gofry wyszly bardzo smaczne i delikatne. Ale musialam rozrzedzić ciasto woda. I wyszły mi tylko 2 gofry, ale przepis fajny 🙂
Cieszę się, że gofry smakowały 🙂
niestety przepis do kitu. zmarnowane produkty 😓
Bardzo mi przykro, Beato, że nie wyszły 🙁
Hej!
Gofry nieudane, przepis nietrafiony.
Wszystkie produkty świeże, jajka pięknie ubiłam na puszystą pianę, dodałam mąkę i… wszystko opadło (włącznie z moim zapałem).
„Ciasto bardzo rzadkie, jak jajecznica i takie też w smaku było.
Właściwie to z tej ilości i jakości ciasta wyszły 2 cieniutkie, słabiutkie „podkładki”. Na pewno nie gofry.
Przykro mi, że Ci nie wyszły 🙁
Może to kwestia mocy gofrownicy? One wychodzą bardzo delikatne przez użycie mąki kokosowej.
Gofry wyszły przepyszne, z tego przepisu wyszły mi 2 duże ☺ są mięciutkie, delikatne, pycha!
Bardzo się cieszę! 🙂
Zmarnowany czas! Gofry nie wychodzą! To nie przez gofrownicę. Inne wychodzą dobrze.
Przykro mi, że gofry nie wyszły, B. Nie wiem, co mogło pójść nie tak 🙁
Super przepis zrobilam. Warunek musi byc dobrze naoliwiona gofrownica
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Gofry mega smaczne, wyszły 2 ale są bardzo sycące więc 2 w zupełności starczyły. Bardzo polecam zwłaszcza dla świrów kokosa 😍❤️
Bardzo się cieszę, że gofry smakowały 🙂 Dziękuję za komentarz <3
Gofry bardzo dobre, też wyszły mi 2 duże, grube i nawet wcale nie były suche, jak to zazwyczaj z mąki kokosowej. Pycha
Cieszę się, że gofry wyszły i smakowały! Dziękuję za komentarz 🙂
Fajna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Wyszły genialne! 🙂 Myślę, że dobra gofrowania o dużej mocy to podstawa! Bez niej ani rusz!
Zdecydowanie – do chrupiących gofrów podstawa 🙂
gofry wyszły pyszne mam gofrownice z mpm fajne mięciutkie jak biszkopt 😉 córka mi porwała nigdy do końca gofra nie zjadła a tu niespodzianka na pewno przepis zostaje ze mną 🙂
Bardzo się cieszę 🙂