Biszkoptowe gofry z mąką kokosową - bezglutenowe, bez cukru
bezglutenowe | wegetariańskie

Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – Blogmas 2019 #12

12 grudnia 2019

Dzisiaj kolejna odsłona gofrów – tym razem biszkoptowe gofry z mąką kokosową. Bardzo lekkie, idealne na śniadanie, ale deser też 🙂

Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Ten przepis to pierwsze podejście – wychodzą biszkoptowe, lekkie, ale nie chrupiące gofry. Jak zwykle dodatki dowolne – oczywiście polecam owoce 🙂

Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – bezglutenowe, bez cukru

4 duże gofry

2 jajka

1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu

szczypta soli

1 łyżeczka oliwy lub oleju

5 łyżek mleka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki kokosowej

Jajka ubić z dodatkiem soli słodzika na puszystą, jasną pianę. Dodać olej lub oliwę, wlać mleko i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Gofrownicę rozgrzać, wylewać ciasto i piec około 3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać z dowolnymi dodatkami.

Biszkoptowe gofry z mąką kokosową - bezglutenowe, bez cukruBiszkoptowe gofry z mąką kokosową - bezglutenowe, bez cukruBiszkoptowe gofry z mąką kokosową - bezglutenowe, bez cukru

Komentarze

  1. Gofry wyszly bardzo smaczne i delikatne. Ale musialam rozrzedzić ciasto woda. I wyszły mi tylko 2 gofry, ale przepis fajny 🙂

  2. Hej!
    Gofry nieudane, przepis nietrafiony.
    Wszystkie produkty świeże, jajka pięknie ubiłam na puszystą pianę, dodałam mąkę i… wszystko opadło (włącznie z moim zapałem).
    “Ciasto bardzo rzadkie, jak jajecznica i takie też w smaku było.
    Właściwie to z tej ilości i jakości ciasta wyszły 2 cieniutkie, słabiutkie “podkładki”. Na pewno nie gofry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *