Dzisiaj Blogmas pod znakiem orzechów! Zapraszam na ciastka owsiane z mascarpone – miękkie i aromatyczne, z dodatkiem mielonych orzechów laskowych.
Kolejny raz wykorzystałam do przepisu płatki owsiane – zmieliłam je w blenderze na mąkę. Dzięki nim ciacha są bardziej kruche. Mascarpone to z kolei ciekawy dodatek do ciastek i wprowadza delikatność. Na wierzch dodajcie koniecznie orzechy w całości, po upieczeniu ciastka pachną pięknie przypieczonymi orzechami 🙂
Ciasteczek nie trzeba wycinać foremką, wystarczy uformować kulki i lekko spłaszczyć. Najważniejsze są odstępy – ciastka podczas pieczenia urosną i jeśli będą zbyt blisko, mogą się skleić.
Nie wiem, jak u was, ale orzechowe ciastka na święta to must have – czy to z orzechami włoskimi, czy z laskowymi 🙂
Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi – bez cukru
około 25 ciastek
180 g mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
1 jajko
50 g syropu klonowego
70 g ksylitolu lub erytrytolu
szczypta ekstraktu ze stewii – opcjonalnie (można dodać trochę więcej sypkiego słodzika)
125 g serka mascarpone
2 łyżki oleju
40 g sypkiego budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
45 g mielonych orzechów laskowych + dodatkowe do dekoracji ciastek, około 25 sztuk
1 łyżka karobu lub kakao
Jajko ubić z syropem klonowym i sypkim słodzikiem na gładką masę, dodać olej. Zmielone płatki owsiane (lub mąkę owsianą) wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, orzechami laskowymi i karobem. Dodać do mokrych składników i zmiksować lub wymieszać ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i ułożyć na blaszce w odstępach (urosną podczas pieczenia). Ciastka owsiane piec około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia w 170 stopniach. Przechowywać w zamkniętym pojemniku – pozostaną miękkie.