Dzisiaj coś cynamonowego – ciasto na białkach z jabłkami. Bardzo lekkie, mało słodkie i proste do wykonania.
Wystarczy zmielić płatki owsiane i wykorzystać białka, które zostały po ciasteczkach 🙂
Ciasto na białkach z jabłkami
4 białka
150 g płatków owsianych
3 jabłka (po obraniu ok. 300 g)
2 łyżki oleju lub oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo: gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao i płatki migdałów do dekoracji
Białka ubić z cukrem kokosowym i szczyptą soli, dodać olej. Płatki owsiane zmielić na mąkę w blenderze i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Wmieszać suche składniki do masy z białek. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasto na białkach z jabłkami udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i płatkami migdałów.
Witam,
Ciasto ciekawe, lecz brakuje mi kilka szczegółów:
– jaki gatunek jabłek?
– czy odsączyć sok z jabłek (ja tak zrobiłam, lecz ciasto było gęste, wiec z powrotem dolałam),
– jakiej wielkości blacha,
– jaki rodzaj pieczenia.
Moje ciasto Niestety pomimo dwukrotnego przedłużania pieczenia nie dopiekło się wewnątrz i było surowe… :-(. Gdzie popełniłam błąd?
Bardzo smaczna i co fajne, zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika. 🙂
Cieszę się 🙂