Odkąd wymieniłam gofrownicę na taką, która ma odpowiednią moc do pieczenia chrupiących gofrów, staram się za każdym razem eksperymentować z przepisami 🙂 Dzisiaj zapraszam na korzenną wersję – gofry piernikowe z płatków owsianych.
Owsiane gofry ze skyrem robiłam już kiedyś w klasycznej wersji i okazały się bardzo chrupiące i lekkie. Dzięki płatkom owsianym są świetną propozycją na pożywne śniadanie. W sezonie zimowym uwielbiam dodawać do wszystkiego cynamon i przyprawy korzenne, więc i gofry trochę na tym skorzystały 😉
Mam nadzieję, że kolejna blogmasowa propozycja wam się spodoba i spróbujecie upiec gofry piernikowe z dodatkiem przypraw korzennych. Wierzch udekorujcie ulubionymi dodatkami – owocami lub konfiturą (prażone jabłka lub aromatyczne powidła śliwkowe z pomarańczą sprawdzą się świetnie!). Solo też są przepyszne i chrupiące 🙂
Gofry piernikowe z płatków owsianych
12-14 sztuk
4 jajka
szczypta soli
3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1 łyżeczka oleju lub oliwy
1 opakowanie (150 g) skyru naturalnego (jogurtu typu islandzkiego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka karobu
skórka otarta z pomarańczy
175 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
150 ml mleka
Jajka ubić ze szczyptą soli i słodzikiem na puszystą pianę. Dodać oliwę lub olej i skyr. Zmiksować do połączenia. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i dodać do masy jajecznej. Wszystko razem zmiksować. Ciasto na gofry piernikowe odstawić na około 10-15 minut. Rozgrzać gofrownicę i piec każdą porcję około 5 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami.