Gofry piernikowe z płatków owsianych
wegetariańskie

Gofry piernikowe z płatków owsianych – Blogmas 2019 #2

2 grudnia 2019

Odkąd wymieniłam gofrownicę na taką, która ma odpowiednią moc do pieczenia chrupiących gofrów, staram się za każdym razem eksperymentować z przepisami 🙂 Dzisiaj zapraszam na korzenną wersję – gofry piernikowe z płatków owsianych.

Owsiane gofry ze skyrem robiłam już kiedyś w klasycznej wersji i okazały się bardzo chrupiące i lekkie. Dzięki płatkom owsianym są świetną propozycją na pożywne śniadanie. W sezonie zimowym uwielbiam dodawać do wszystkiego cynamon i przyprawy korzenne, więc i gofry trochę na tym skorzystały 😉

Mam nadzieję, że kolejna blogmasowa propozycja wam się spodoba i spróbujecie upiec gofry piernikowe z dodatkiem przypraw korzennych. Wierzch udekorujcie ulubionymi dodatkami – owocami lub konfiturą (prażone jabłka lub aromatyczne powidła śliwkowe z pomarańczą sprawdzą się świetnie!). Solo też są przepyszne i chrupiące 🙂

Gofry piernikowe z płatków owsianych

12-14 sztuk

4 jajka

szczypta soli

3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżeczka oleju lub oliwy

1 opakowanie (150 g) skyru naturalnego (jogurtu typu islandzkiego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka karobu

skórka otarta z pomarańczy

175 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej

150 ml mleka

Jajka ubić ze szczyptą soli i słodzikiem na puszystą pianę. Dodać oliwę lub olej i skyr. Zmiksować do połączenia. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i dodać do masy jajecznej. Wszystko razem zmiksować. Ciasto na gofry piernikowe odstawić na około 10-15 minut. Rozgrzać gofrownicę i piec każdą porcję około 5 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Gofry piernikowe z płatków owsianychGofry piernikowe z płatków owsianychGofry piernikowe z płatków owsianychGofry piernikowe z płatków owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *