O takim cieście myślałam już dużo wcześniej, ale w końcu się udało i jest – kremowy sernik z mascarpone 😉
Bazą warstwy serowej jest twaróg z mascarpone. Chciałam jak najbardziej uprościć proces przygotowywania ciasta i ubiłam jajka w całości z ksylitolem, dodawałam stopniowo twaróg z mascarpone, a na końcu budyń i skórkę pomarańczową – dzięki temu sernik jest aromatyczny. Spód z przyprawami korzennymi dodatkowo wprowadza świąteczny klimat i aromat piernikowy 🙂 Jeśli chcecie uzyskać wyższe ciasto, upieczcie ten sernik na mniejszej formie – mój wyszedł nieco niższy. Sprawdźcie też inne przepisy na serniki 🙂
Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie
foremka 35 x 30 cm
Spód:
150 g mąki orkiszowej razowej
3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
30 g masła
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Warstwa sernikowa:
1 kg kremowego twarogu z mascarpone (użyłam twarogu President)
4 jajka
150 g ksylitolu lub erytrytolu (można dać odrobinę więcej)
Skórka otarta z jednej pomarańczy lub łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
0,5 szklanki mleka (do rozśmieszania budyniu)
Spód:
Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód. Odstawić.
Warstwa sernikowa:
Jajka ubić mikserem z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo dodawać twaróg z mascarpone. Proszek budyniowy rozmieszać z mlekiem tak, aby nie było grudek. Zmiksować z masą twarogową. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować całość. Ser wylać do foremki. Piec w 160 stopniach około 80 minut (w połowie pieczenia można przykryć wierzch folią), po tym czasie wyłączyć piekarnik (nie wykładać ciasta).
Dlaczego aż 80 minut musi się piec?
Piekłam go 160 stopniach i uznałam, że to dobry czas.