Nie piekłam jeszcze przedświątecznych pierniczków, ale za to powstał nowy przepis na kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi 🙂
Bardzo proste, na bazie mąki orkiszowej razowej i z dodatkiem płatków owsianych. Cynamon to moja ulubiona korzenna przyprawa, więc dodałam go trochę więcej niż zwykle. Ciasteczka wyszły bardzo kruche i chrupiące, chociaż masło w tym przepisie nie przeważa. Pewnie spróbuję jeszcze innych kombinacji – może zrezygnuję z mąki orkiszowej na rzecz płatków owsianych lub zmienię mąkę na całkiem inną.
Kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi
150 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
110 g ksylitolu lub cukru
60 g masła
1 jajko
Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem. Masło zmiksować z jajkiem i ksylitolem, dodać pozostałe suche składniki i zagnieść gładkie ciasto – ręcznie lub mikserem. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wycinać ulubione kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 170 stopniach.