Eksperymenty z makiem zaczęłam od makowców, a rok temu robiłam pyszną bezglutenową kutię jaglaną. Teraz przyszedł czas na kruche ciasteczka orkiszowe z makiem 🙂
To już szósty Blogmas w tym roku, mikołajkowy! 😉 Czasu do świąt coraz mniej, a u mnie nawet nie ma jeszcze pierników. W ten weekend planuję nadrobić zaległości i upiec moje ulubione pierniczki z cukrem kokosowym.
Ciasteczka z makiem piekłam już jakiś czas temu, ale przepis wcześniej się nie ukazał. Przed świętami za to pasują jak ulał. Jeśli lubicie dodatek maku w wypiekach, na pewno będą wam smakować 🙂
Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (200 g)
75 g masła
2 żółtka
1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszku)
90 g ksylitolu lub erytrytolu
3-4 łyżki mleka
2-3 łyżki sypkiego maku niebieskiego
Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka niewielką foremką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec około 15 minut w 170 stopniach.