Makowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukru
ciasta | wegetariańskie

Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14

14 grudnia 2019

Makowiec japoński to już chyba dobrze znane ciasto. Ja najbardziej z tego ciasta lubię część makową – farsz, więc na święta przygotowuję właśnie to ciasto z jabłkami 🙂

Na blogu jest już przepis na makowiec japoński w bezglutenowej wersji, ale można upiec też makowiec na kruchym spodzie i chrupiącą kruszonką albo – tak jak u mnie – dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał 🙂

Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru

foremka 25 x 30 cm

Spód do makowca i dekoracja:

200 g mąki orkiszowej razowej

4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

40 g masła

Masa makowa:

200 g suchego maku zmielonego

250 ml wody lub mleka

70 g ksylitolu

70 g erytrytolu

4 jajka

30 g masła klarowanego

2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego

60 g mielonych orzechów włoskich

500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek

skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy

10 suszonych fig

15 suszonych daktyli

Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć z części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia).

Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na jasną, puszystą pianę. Dodać przestudzone masło klarowane i budyń jaglany. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i tarte jabłka. Na końcu wmieszać pokrojone na kawałki figi i daktyle, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wyłożyć na wylepiony spód z kruchego ciasta. Wyrównać wierzch i ułożyć wycięte wcześniej gwiazdki, lekko docisnąć do maku. Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Makowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukruMakowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukruMakowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukruMakowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukruMakowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukruMakowiec na kruchym spodzie - orkiszowy, bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *