Makowiec japoński to już chyba dobrze znane ciasto. Ja najbardziej z tego ciasta lubię część makową – farsz, więc na święta przygotowuję właśnie to ciasto z jabłkami 🙂
Na blogu jest już przepis na makowiec japoński w bezglutenowej wersji, ale można upiec też makowiec na kruchym spodzie i chrupiącą kruszonką albo – tak jak u mnie – dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał 🙂
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru
foremka 25 x 30 cm
Spód do makowca i dekoracja:
200 g mąki orkiszowej razowej
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
40 g masła
Masa makowa:
200 g suchego maku zmielonego
250 ml wody lub mleka
70 g ksylitolu
70 g erytrytolu
4 jajka
30 g masła klarowanego
2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego
60 g mielonych orzechów włoskich
500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek
skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy
10 suszonych fig
15 suszonych daktyli
Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć z części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia).
Mielony suchy mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić do przestudzenia. Masło klarowane rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem na jasną, puszystą pianę. Dodać przestudzone masło klarowane i budyń jaglany. Dodawać stopniowo mak, ekstrakt i tarte jabłka. Na końcu wmieszać pokrojone na kawałki figi i daktyle, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wyłożyć na wylepiony spód z kruchego ciasta. Wyrównać wierzch i ułożyć wycięte wcześniej gwiazdki, lekko docisnąć do maku. Piec około 45 minut w 180 stopniach.