Najlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogi – Blogmas 2019 #13

Święta tuż tuż, więc można pomyśleć o tym, co będziecie gotować na kolację wigilijną 🙂 Dzisiaj przepis na najlepsze ciasto na uszka wigilijne, ale też świetne do pierogów.

U mnie uszka zawsze przygotowuje się na ostatnią chwilę, aby były świeże i nie mrozimy. Wychodzi zawsze całkiem sporo uszek i dodatkowo pierogi z kapustą i grzybami. W przepisie nie podałam dokładnej liczby sztuk, jaka wtedy powstaje, bo wszystko zależy od grubości ciasta i wielkości poszczególnych porcji (jedni lepią mniejsze, inni większe pierogi lub uszka ;)).

Ciasto z tego przepisu robię od kliku lat i zawsze świetnie się sprawdza, bo można je rozwałkować naprawdę bardzo cienko i bardzo dobrze się lepi. Wykorzystuję mąkę orkiszową pełnoziarnistą i nie dodaję jajek, więc ciasto na uszka wigilijne z tego przepisu jest też wegańskie.

Pamiętajcie, by odpowiednio zaplanować sobie cały proces przygotowania uszek, bo to ciasto wymaga leżakowania 🙂

Najlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogi – wegańskie, z mąki orkiszowej

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1,5 szklanki wrzątku

1,5 łyżeczki oliwy

Mąkę wsypać do misy miksera, włączyć wolne obroty (z mieszadłem do ucierania ciasta) i wlać stopniowo wrzątek, a na końcu oliwę. Zmiksować do momentu połączenia składników. Ciasto umieścić w naczyniu lub na talerzu, przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Po tym czasie schłodzić ciasto w lodówce, minimum pół godziny. Rozwałkować cienko i wycinać podstawę pierogów lub uszek wigilijnych.

Najlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogiNajlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogiNajlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogiNajlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogiNajlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogi

Udostępnij

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *