Mój tegoroczny Blogmas chyba mogę zakwalifikować jako ciasteczkowy, bo przepisy na ciastka przeważają w ogólnym zestawieniu 😉 Dzisiaj nie będzie inaczej – kolejny przepis z grudniowej serii to orkiszowe ciasteczka korzenne.
Nie są to typowe pierniczki, chociaż takie też wczoraj piekłam, z mojego ulubionego przepisu na pełnoziarniste pierniczki orkiszowe. Poleżą trochę do świąt i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Orkiszowe ciasteczka korzenne to bardzo prosty przepis na chrupiące ciastka z cynamonem i dodatkiem przypraw piernikowych. Są pełnoziarniste, niezbyt słodkie i komponują się idealnie z ciepłą, zimową herbatą 🙂
Orkiszowe ciasteczka korzenne
220 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka surowego kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 żółtka
100 g ksylitolu lub erytrytolu
65 g masła
2-3 łyżki mleka
Utrzeć masło z żółtkami i ksylitolem (lub erytrytolem). Mąkę orkiszową wymieszać w osobnej misce z mąką ziemniaczaną, przyprawami i kakao. Połączyć z resztą składników, na koniec wlać mleko, aby powstało jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 170 stopniach.
Mniam 😉 Zapisuję przepis bo przepisów na ciasteczka nigdy dość !