Dzisiaj zapraszam na proste owsiane ciasto z mascarpone i orzechami. Dodałam do niego też jabłko i gruszkę, dzięki czemu jest wilgotne i kremowe 🙂
Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się przekonałam, tworząc ciasteczka na bazie mascarpone. Ten serek naprawdę świetnie zastępuje masło i na pewno to nie koniec moich eksperymentów 🙂
Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami
3 jajka
125 g ksylitolu lub erytrytolu
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy lub oleju
150 g zmielonych płatków owsianych
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko
1 gruszka
30 g orzechów pekan lub orzechów włoskich
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Jajka ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę, dodać olej i stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zmiksować z mokrymi składnikami. Owoce obrać i pokroić, wymieszać z ciastem. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut w 170 stopniach.
czy można dodać skrobi ziemniaczanej zamiast mąki ziemniaczanej ?
Można 🙂
Wyszlo przepyszne, zamiast mascarpone dalam serek philadelphia.
Zastanawiam sie czy zamiast platkow owsianych mozna sprobowac dac make dyniowa albo migdalowa czy orzechowa.
Nie próbowałam 🙂 Super, że się udało! 🙂
A. jakiej wielkości blacha?
Około 20×20 cm.
Poproszę o wymiary blachy
Około 20×20 cm.
Przepyszne ciasto, upiekłam dzisiaj i już prawie połowy nie ma 😋 upiekłam w keksówce i też wyszło
Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość! 🙂
A mi wyszedł zakalec… pierwszy raz w życiu…
Urosło, opadło i klops 😢
Ojej 🙁 Może zbyt zimny mascarpone albo trochę za krótko w piekarniku? 🙁
Piekę 🙂Mam nadzieję, że się uda. Ona chyba nie wychodzi zbyt wysokie z tego co widzę???
Chciałam zapytać w którym momencie dodaje Pani orzechy?😘
Trzymam kciuki 🙂 Nie jest wysokie. Orzechami posypuję wierzch po wylaniu na foremkę 🙂
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Ja użyłam truskawek i borówek zamiast jabłek, ale położyłam je na wierzchu, żeby nie opadły za bardzo. Jedna uwaga-ciasto musiałam piec zdecydowanie dłużej niż podane 40 minut, wyszedł lekki zakalec częściowo przy spodzie, ale ogólnie urosło całkiem wysokie w małej keksówce. Ogólnie, fajny przepis.
Dziękuję za komentarz! 🙂 Cieszę się, że ogólnie ciasto wyszło ok 🙂