Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami
ciasta | wegetariańskie

Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami – Blogmas 2019 #11

11 grudnia 2019

Dzisiaj zapraszam na proste owsiane ciasto z mascarpone i orzechami. Dodałam do niego też jabłko i gruszkę, dzięki czemu jest wilgotne i kremowe 🙂

Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się przekonałam, tworząc ciasteczka na bazie mascarpone. Ten serek naprawdę świetnie zastępuje masło i na pewno to nie koniec moich eksperymentów 🙂

Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami

3 jajka

125 g ksylitolu lub erytrytolu

250 g serka mascarpone (1 opakowanie)

2 łyżki oliwy lub oleju

150 g zmielonych płatków owsianych

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 duże jabłko

1 gruszka

30 g orzechów pekan lub orzechów włoskich

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Jajka ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę, dodać olej i stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zmiksować z mokrymi składnikami. Owoce obrać i pokroić, wymieszać z ciastem. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut w 170 stopniach.

Owsiane ciasto z mascarpone i orzechamiOwsiane ciasto z mascarpone i orzechamiOwsiane ciasto z mascarpone i orzechamiOwsiane ciasto z mascarpone i orzechami

Komentarze

  1. Wyszlo przepyszne, zamiast mascarpone dalam serek philadelphia.
    Zastanawiam sie czy zamiast platkow owsianych mozna sprobowac dac make dyniowa albo migdalowa czy orzechowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *