Orzechowe klimaty świąteczne już były, więc teraz czas na proste ciastka z migdałami i mascarpone. Okazuje się, że ten serek nadaje się do ciastek doskonale 🙂
Czas leci szybko, już tydzień grudnia za nami. Nie wiem, kiedy to się stało! Jutro planuję upiec moje ulubione pierniczki z cukrem kokosowym – są lepsze, kiedy trochę poleżą. Do tych prostych ciastek z migdałami na pewno jeszcze wrócę, bo nie wymagają dużo pracy i są smaczne. Dzięki temu, że w składnikach jest serek mascarpone, ciacha zyskują delikatny smak i nie trzeba dodawać masła.
Proste ciastka z migdałami i mascarpone
około 25 sztuk
220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
40 g płynnego miodu
80 g erytrytolu
125 g mascarpone
2 łyżki oleju
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g migdałów mielonych
migdały do dekoracji ciastek
Jajko ubić z miodem i erytrytolem, dodać serek mascarpone i wlać 2 łyżki oleju. Mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mielone migdały wymieszać w osobnej misce. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ciastka migdałowe rosną podczas pieczenia. Piec w 160 stopniach około 30 minut do lekkiego zrumienienia.
Hejka Kocie, nie będę używać miodu w ogóle, a zamiast erytrolu mam ksylitol – ile go użyć?
🙂
Dzień dobry! 🙂 Jeśli lubisz słodkie ciacha, proponuję ok. 100-120 g. Może zamiast miodu syrop klonowy? 🙂