Proste ciastka z migdałami i mascarpone – Blogmas 2019 #7

Orzechowe klimaty świąteczne już były, więc teraz czas na proste ciastka z migdałami i mascarpone. Okazuje się, że ten serek nadaje się do ciastek doskonale 🙂

Czas leci szybko, już tydzień grudnia za nami. Nie wiem, kiedy to się stało! Jutro planuję upiec moje ulubione pierniczki z cukrem kokosowym – są lepsze, kiedy trochę poleżą. Do tych prostych ciastek z migdałami na pewno jeszcze wrócę, bo nie wymagają dużo pracy i są smaczne. Dzięki temu, że w składnikach jest serek mascarpone, ciacha zyskują delikatny smak i nie trzeba dodawać masła.

Proste ciastka z migdałami i mascarpone

około 25 sztuk

220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko

40 g płynnego miodu

80 g erytrytolu

125 g mascarpone

2 łyżki oleju

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g migdałów mielonych

migdały do dekoracji ciastek

Jajko ubić z miodem i erytrytolem, dodać serek mascarpone i wlać 2 łyżki oleju. Mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mielone migdały wymieszać w osobnej misce. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ciastka migdałowe rosną podczas pieczenia. Piec w 160 stopniach około 30 minut do lekkiego zrumienienia.

Proste ciastka z migdałami i mascarponeProste ciastka z migdałami i mascarponeProste ciastka z migdałami i mascarponeProste ciastka z migdałami i mascarponeProste ciastka z migdałami i mascarponeProste ciastka z migdałami i mascarpone

Udostępnij

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *