wegetariańskie | wytrawnie

Prosty chleb żytni razowy – Blogmas 2019 #17

17 grudnia 2019

Dawno nie było na blogu pieczywa na zakwasie, więc dziś prosty chleb żytni razowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego 🙂

Prosty chleb żytni razowy

250 g zakwasu żytniego z mąki razowej

0,5 łyżki soli himalajskiej

300 g mąki żytniej razowej

200 ml ciepłej wody

3 łyżki słonecznika łuskanego

2 łyżki siemienia lnianego

Zakwas wymieszać z wodą i solą. Dodać mąkę, słonecznik i siemię lniane. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej przez kilka minut mikserem lub ręcznie). Umieścić w foremce (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie wyłożyć z foremki i pozostawić do przestudzenia.

Prosty chleb żytni razowyProsty chleb żytni razowyProsty chleb żytni razowyProsty chleb żytni razowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *