Prosty chleb żytni razowy – Blogmas 2019 #17

Dawno nie było na blogu pieczywa na zakwasie, więc dziś prosty chleb żytni razowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego 🙂

Prosty chleb żytni razowy

250 g zakwasu żytniego z mąki razowej

0,5 łyżki soli himalajskiej

300 g mąki żytniej razowej

200 ml ciepłej wody

3 łyżki słonecznika łuskanego

2 łyżki siemienia lnianego

Zakwas wymieszać z wodą i solą. Dodać mąkę, słonecznik i siemię lniane. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej przez kilka minut mikserem lub ręcznie). Umieścić w foremce (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie wyłożyć z foremki i pozostawić do przestudzenia.

Prosty chleb żytni razowyProsty chleb żytni razowyProsty chleb żytni razowyProsty chleb żytni razowy

Podziel się

3 komentarze

  1. To będzie moje pierwsze podejście do chleba. Mam nadzieję, że z Twoim przepisem mi się upiecze. 😀

  2. Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Dzięki za przepis! Ja daję zawsze dużo ziaren i nasion, np. siemię lniane, nasiona słonecznika.

Skomentuj