Dawno nie było na blogu pieczywa na zakwasie, więc dziś prosty chleb żytni razowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego 🙂
Prosty chleb żytni razowy
250 g zakwasu żytniego z mąki razowej
0,5 łyżki soli himalajskiej
300 g mąki żytniej razowej
200 ml ciepłej wody
3 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki siemienia lnianego
Zakwas wymieszać z wodą i solą. Dodać mąkę, słonecznik i siemię lniane. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej przez kilka minut mikserem lub ręcznie). Umieścić w foremce (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie wyłożyć z foremki i pozostawić do przestudzenia.
To będzie moje pierwsze podejście do chleba. Mam nadzieję, że z Twoim przepisem mi się upiecze. 😀
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Dzięki za przepis! Ja daję zawsze dużo ziaren i nasion, np. siemię lniane, nasiona słonecznika.
Cieszę się, że przepis na chleb Ci się spodobał 🙂
W prostocie tkwi siła! Koniecznie musze spróbować! 🙂
Polecam, własne pieczywo zawsze jest wyjątkowe 😉