Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8

Dziś kolejny przepis, który gdzieś mi się zapodział i bardzo długo czekał na publikację – to właśnie puszyste ciasto malinowe z bananami 🙂

Blogmas to chyba też dobry czas na zrobienie porządków, w tym przypadku na blogu. Mam jeszcze kilka przepisów, z którymi długo czekałam i może w końcu ujrzą światło dzienne. Co oczywiście nie znaczy, że teraz nie tworzę niczego nowego, bo staram się myśleć o tym, by na każdy dzień coś przygotować. Najlepiej oczywiście w świątecznym klimacie 😉

Dzisiejsze ciasto to eksperyment z dodatkiem malinowego pudru – można też wykorzystać zmielony malinowy batonik Frupp. Ciasto ma delikatny różowy kolor, a w smaku czuć i maliny, i banana. Wyszło puszyste i lekkie, bardzo dobrze wyrosło. Możecie je podawać solo albo przełożone powidłami lub ulubionym dżemem 🙂

Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)

100 g mąki kukurydzianej

90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

10 g mąki kokosowej

3 jajka

2 dojrzałe banany (230 g po obraniu ze skórki)

2 łyżki miodu

4 łyżki ksylitolu

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

30 g liofilizowanych malin (zmielonych w blenderze na pył)

na wierzch: ekspandowana kasza jaglana

Jajka umieścić w misie, dodać ksylitol oraz miód i ubić na puszystą, gładką pianę. Dodać po łyżce oleju, nadal ubijając. Banany rozgnieść widelcem i połączyć z masą jajeczną. Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu i wsypać do masy jajecznej. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać kaszą jaglaną. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach.

Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru)

Podziel się

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *