Świąteczny sernik na daktylowym spodzie – Blogmas 2019 #15

Sernik to jedno z trzech obowiązkowych ciast na święta. Dzisiaj w pomarańczowym wydaniu, z korzennym dodatkiem – świąteczny sernik na daktylowym spodzie.

Twaróg w tym przepisie połączyłam z serkiem wiejskim, dzięki czemu otrzymałam bardziej śmietankowy smak. Dodałam też skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Mój świąteczny sernik na daktylowym spodzie wyszedł trochę mniej biały niż zwykle właśnie przez skórkę pomarańczową, ale też przez dodatek cukru kokosowego (warstwę twarogową posłodziłam częściowo ksylitolem i cukrem kokosowym). Za słodycz spodu odpowiadają też daktyle – bardzo polecam takie rozwiązanie 🙂

Świąteczny sernik na daktylowym spodzie

Spód daktylowy:

100 g suszonych daktyli bez pestek

0,5 szklanki wody

15 g oleju kokosowego lub masła klarowanego

2 łyżki erytrytolu

1 jajko

1/3 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

2 łyżeczki karobu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa twarogowa:

750 g twarogu

200 g serka wiejskiego

100 g ksylitolu lub erytrytolu

50 g cukru kokosowego

150 ml mleka

2 opakowania budyniu w proszku

skórka otarta z ekologicznej pomarańczy

1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

5 jajek

Spód daktylowy:

Daktyle zalać wodą i zagotować, wyłączyć po 10 minutach. Przestudzić i zblendować na gładką masę. Olej kokosowy utrzeć z jajkiem i erytrytolem. Połączyć z mąką, proszkiem, sodą, karobem i przyprawą do piernika. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach 25-30 minut.

Masa twarogowa:

Twaróg utrzeć z serkiem wiejskim, cukrem kokosowym i ksylitolem. Dodać żółtka jajek, budyń i skórkę i ekstrakt z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić w osobnym naczyniu, wymieszać z masą twarogową, a na końcu dodać mleko. Wylać masę sernikową na podpieczony spód. Całość piec jeszcze około 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w piekarniku.

Świąteczny sernik na daktylowym spodzieŚwiąteczny sernik na daktylowym spodzieŚwiąteczny sernik na daktylowym spodzieŚwiąteczny sernik na daktylowym spodzie

Udostępnij

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *