Świąteczny sernik na daktylowym spodzie
ciasta | wegetariańskie

Świąteczny sernik na daktylowym spodzie – Blogmas 2019 #15

15 grudnia 2019

Sernik to jedno z trzech obowiązkowych ciast na święta. Dzisiaj w pomarańczowym wydaniu, z korzennym dodatkiem – świąteczny sernik na daktylowym spodzie.

Twaróg w tym przepisie połączyłam z serkiem wiejskim, dzięki czemu otrzymałam bardziej śmietankowy smak. Dodałam też skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Mój świąteczny sernik na daktylowym spodzie wyszedł trochę mniej biały niż zwykle właśnie przez skórkę pomarańczową, ale też przez dodatek cukru kokosowego (warstwę twarogową posłodziłam częściowo ksylitolem i cukrem kokosowym). Za słodycz spodu odpowiadają też daktyle – bardzo polecam takie rozwiązanie 🙂

Świąteczny sernik na daktylowym spodzie

Spód daktylowy:

100 g suszonych daktyli bez pestek

0,5 szklanki wody

15 g oleju kokosowego lub masła klarowanego

2 łyżki erytrytolu

1 jajko

1/3 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

2 łyżeczki karobu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa twarogowa:

750 g twarogu

200 g serka wiejskiego

100 g ksylitolu lub erytrytolu

50 g cukru kokosowego

150 ml mleka

2 opakowania budyniu w proszku

skórka otarta z ekologicznej pomarańczy

1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

5 jajek

Spód daktylowy:

Daktyle zalać wodą i zagotować, wyłączyć po 10 minutach. Przestudzić i zblendować na gładką masę. Olej kokosowy utrzeć z jajkiem i erytrytolem. Połączyć z mąką, proszkiem, sodą, karobem i przyprawą do piernika. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach 25-30 minut.

Masa twarogowa:

Twaróg utrzeć z serkiem wiejskim, cukrem kokosowym i ksylitolem. Dodać żółtka jajek, budyń i skórkę i ekstrakt z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić w osobnym naczyniu, wymieszać z masą twarogową, a na końcu dodać mleko. Wylać masę sernikową na podpieczony spód. Całość piec jeszcze około 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w piekarniku.

Świąteczny sernik na daktylowym spodzieŚwiąteczny sernik na daktylowym spodzieŚwiąteczny sernik na daktylowym spodzieŚwiąteczny sernik na daktylowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *