Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy

Bardzo długa przerwa, ale wypadałoby napisać jakiś świąteczny post, więc dzisiaj świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy 😉

Ostatnio trochę brakowało mi czasu, chociaż na kuchenne eksperymenty udawało mi się znaleźć chwilę, stąd kilka przepisów trafiło do blogowej „kolejki” 😀 Dzisiaj piekłam taki sernik. Na jesień wypróbowałam to połączenie pierwszy raz i uznałam, że sprawdzi się na święta. Pierniczkowy spód i delikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu… pyszny i w dodatku bez cukru! 😉

Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy

Spód:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej)

40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki ksylitolu

1 łyżka miodu

Warstwa twarogowa:

1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego)

6 jajek

2 budynie śmietankowe

3/4 szklanki ksylitolu

około 1/3 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć)

2 szklanki mleka

ziarenka z 1 laski wanilii

skórka otarta z 1 pomarańczy niewoskowanej (bio)

Wszystkie składniki na spód zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w miarę równomiernie ciasto (ja pokryszyłam je, rozsypałam i wylepiłam). Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, stewię, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość. 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy. Podpieczony spód lekko przestudzić, wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.

 Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy

Podziel się

3 komentarze

  1. na jaką blachę jest ten przepis? na standardową czy mniejszą? może to oczywiste, ale jakoś nie umiem sobie przeliczyć 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *