Ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem

Święta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję zdrowszych wypieków – razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem.

Wykorzystałam do ciastek niedawno upolowane stempelki i powstały dwie blachy takich korzennych ciasteczek 🙂 Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem.

Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem

Zdrowe razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem

Składniki na ciasteczka

50 g masła, w temperaturze pokojowej
50 g oleju kokosowego
70 g erytrolu
40 g ksylitolu
250 g mąki orkiszowej razowej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka
W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem i erytrolem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).
Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta).
Ciasteczka piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem
Ciasteczka do stempelków - razowe orkiszowe z cynamonem i kardamonem
Razowe ciastka orkiszowe z cynamonem i kardamonem
Podziel się

8 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *