Święta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję zdrowszych wypieków – razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem.
Wykorzystałam do ciastek niedawno upolowane stempelki i powstały dwie blachy takich korzennych ciasteczek 🙂 Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem.
Sprawdź też więcej przepisów na świąteczne ciasteczka 🙂
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem

Składniki na ciasteczka
50 g masła, w temperaturze pokojowej
50 g oleju kokosowego
70 g erytrolu
40 g ksylitolu
250 g mąki orkiszowej razowej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka
W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem i erytrolem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).
Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta).
Ciasteczka piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Cynamonowe smaki <3 Coś dla mnie 🙂
Prześliczne te ciastka – i na dodatek na pewno przepyszne 🙂
Świetny pomysł! 🙂
Piękny wypiek – wyglądają świątecznie 🙂 Śliczne Ci wyszły i śliczne masz foremki do ciasteczek 😉
Dziękuję 🙂
cynamon i kardamon- muszą być pyszne bo obie przyprawy bardzo lubię:)poza tym mąka orkiszowa- zdrowo:)
Ale już muszą pięknie pachnieć <3
A do czego ten olej kokosowy?