Sernik na korzennym spodzie (bez cukru)

Sernik na korzennym spodzie to pierwszy post w 2017 roku 🙂 Wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji 🙂 Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym i korzennym spodzie. Standardowo sernik przygotowałam bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej.
Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał 😉 Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! 🙂

Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru)

Sernik na korzennym spodzie

Spód korzenny do sernika (inspiracja)

25 g mąki ryżowej
20 ml mleka
1 jajko
40 g ksylitolu
łyżka przyprawy do piernika

Składniki na masę serową

1 kg twarogu (500 g półtłustego i 500 g chudego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej)
450 ml mleka
łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy

1,5 łyżki skórki z pomarańczy

Jak przygotować spód korzenny do sernika

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką.
Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach.

Jak przygotować masę serową

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.
Świąteczny sernik na korzennym spodzie
Sernik świątecznyna korzennym spodzie
Sernik na piernikowym spodzie
Sernik na korzennym spodzie na święta w wersji fit
Podziel się

13 komentarzy

  1. Sylwester w domu z rodzicami – na spokojnie 🙂

    Nigdy nie jadłam sernika w połączeniu z biszkoptem (w moim domu królował sernik z ciemnym, kruchym i kakaowym ciastem którego nazwę "królewski" ewentualnie "kapłański" poznałam po latach). Nie jadłam również sernika w połączeniu z korzennymi nutami – brzmi bardzo smacznie i ciekawie ale ja pominęłabym pomarańczę, gdyż nie lubię aromatów w sernikach. A te choinki dodają całości uroku 🙂 To dekoracja, czy są jadalne? 😉

    PS Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku 🙂

  2. Nigdy nie dodawalam do sernika mleka – sprawia, ze jest bardziej wilgotny czy jak? 😀 Korzennej wersji nie jadlam, a w moim domu króluje sernik bez spodu lub Krolewski, nie zas na biszkoptowym spodzie. Ale bardzo by mi smakowal, zwlaszcza, ze lubie skorke pomaranczy 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *