Fasolowe brownie z karobem (bez cukru, bezglutenowe)

Już od dawna planowałam zrobić brownie z karobem na bazie fasoli, bo ciekawił mnie smak i kusiły niektóre przepisy z fasolą. I oto jest – fasolowe brownie z karobem.

Co prawda nie jestem wielką fanką grochów, ale powoli się przekonuję. Pierwsze podejście do wypieków fasolowych mogę uznać za udane, bo ciasto mi smakowało. Próbowałam sobie przypomnieć, do czego mogłabym porównać smak tego brownie z karobem i bingo! Wiecie, jak smakuje moja wersja? Przypomina mleko skondensowane! Takie, które dawniej, jako dziecko uwielbiałam wyjadać z tubki 😀 Myślę, że część z was będzie wiedziała, o co mi chodzi 😉

Fasolowe brownie z karobem nie jest typowym brownie. Nie zawiera ani kakao, ani czekolady, ale naprawdę jest godne wypróbowania w takim kształcie. Starałam się trzymać przepisu, ale zmieniłam rodzaj fasoli (na białą) i sposób przygotowania. Pod koniec dodałam ubitą pianę z białek, przez co ciasto uzyskało konsystencję pianki. Brownie z karobem jest pyszne zarówno jeszcze ciepłe, jak i po przestudzeniu 🙂 Dodatkowo robi się je błyskawicznie i bez użycia mąki. A jeśli tak jak ja lubicie karob – sprawdźcie też inne moje przepisy 🙂

Fasolowe brownie z karobem – bez cukru, bezglutenowe

foremka 21 x 27 cm

1 puszka białej fasoli

1 banan

2 jajka

2 łyżki karobu

1/3 szklanki erytrolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju kokosowego

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do misy blendera. Dodać banana, żółtka, kakao, etytrol, proszek do pieczenia i ojej kokosowy. Całość zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do zblendowanej masy. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez 45 minut.

inspiracja

Fasolowe brownie z karobem bez cukruFasolowe brownie z karobem bezglutenoweFasolowe brownie z karobem bez cukru

Podziel się

15 komentarzy

  1. Muszę spróbować. Generalnie brzmi dziwnie,ale kiedys nie chciałam jesc ciasta marchewkowego, a okazało się, że naprawdę tej marchewki nie czuc za bardzo. Może i z tym tez tak bedzie 😉 Chociaz samą fasolę lubię tylko jednak jak ciasto to wolę na słodko

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *