Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru)

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta 🙂

Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed pieczeniem podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam łyżkę karobu, co sprawiło, że jest łaciate 😉

Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru)

2/3 szklanki ksylitolu

3 jajka

250 g mąki orkiszowej razowej

1 łyżka budyniu z wanilią (proszku)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka karobu

80 ml oliwy/oleju rzepakowego

100 ml jogurtu

wiórki kokosowe do posypania

truskawki

Truskawki umyć i odszypułkować. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać oliwę lub olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian mąkę i jogurt, ciągle miksując. Ciasto podzielić na dwie części – jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a do drugiej dosypać łyżkę karobu i dokładnie wymieszać. Przełożyć drugą część na jasne ciasto (najlepiej tworząc plamki), wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć owoce i posypać jeszcze niewielką ilością wiórków. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Orkiszowe ciasto razowe z truskawkamiOrkiszowe ciasto razowe z truskawkamiOrkiszowe ciasto razowe z truskawkamiOrkiszowe ciasto razowe z truskawkami

Podziel się

27 komentarzy

  1. A miałem robić proste drożdżowe bez ugniatania. Zabieram się do tego od miesiąca. I teraz znów się odwlecze, bo trza w końcu spróbować czegoś orkiszowego. Jakieś sugestie, co można ew. zamiast truskawek? Czasami owoce bywają ciężkowymienne smakowo, więc podpytuję na wypadek, gdyby chrustawki uciekły 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *