Owsiane ciasteczka z karobem i daktylami

Prawie jak czekolada, ale bez kakao? Zapraszam na owsiane ciasteczka z karobem i daktylami 🙂

Czy możliwe jest zrobienie czekoladowych ciasteczek, które w składzie nie mają ani grama czekolady (kakao też;))? Mieszałam składniki i mając już wcześniejsze doświadczenia z karobem, mimo wszystko nie wiedziałam, że efekt końcowy będzie tak bardzo przypominał smak czekolady 🙂 Myślę, że wszystko jest kwestią proporcji, bo zazwyczaj dodaję karob w mniejszej ilości. Tutaj jest go dość dużo, co przekłada się na smak i wygląd ciastek.

Zmieniłam nieco przepis bazowy, bo zamiast amarantusa w domu miałam akurat ekspandowane proso, czyli nic innego jak kaszę jaglaną w formie lekkiego poppingu. Wykorzystałam też mąkę jaglaną, więc z ciasteczek amarantusowych wyszły… jaglane 😉 Do tego całość jest wegańska i naprawdę słodka (ja dodałam trochę ksylitolu i kawałki daktyli, bo zależało mi na tym, żeby ciasteczka smakowały wszystkim ;))

Owsiane ciasteczka z karobem i daktylami

Owsiane ciasteczka z karobem i daktylami

Składniki na ciasteczka

100 g oliwy z oliwek (takiej do smażenia, nie extra virgin)

ok. 2 łyżki syropu klonowego

75 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)

25 g mąki jaglanej
2-3 łyżki ksylitolu

2 łyżki karobu w proszku

szczypta soli himalajskiej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g płatków owsianych pełnoziarnistych

3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej (poppingu)

kilka sztuk posiekanych daktyli bez pestek

50 -75ml mleka roślinnego lub wody

Jak zrobić ciasteczka owsiane z karobem

Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Na koniec dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodać stopniowo jeszcze więcej płynu). Z całości ciasta odrywać porcję, ugnieść ją w dłoniach i formować grubsze ciasteczka (ok. 0,5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciastka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut (aż będą pachnieć i się przyrumienią przy brzegach). Wyjąć, przestudzić.

inspiracja

Owsiane ciasteczka z dodatkiem karobu i daktyli

Owsiane ciasteczka bez wykrawania z karobem i daktylami

Ciasteczka karobowe bez wykrawania

Podziel się

10 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *