Dżem z pomarańczy bez cukru

Pisząc karteczkę przed wyniesieniem słoików do piwnicy uświadomiłam sobie, że… Dżem z pomarańczy to pierwsze przetwory w roku 2017! 😀 Jeszcze nigdy nie zaczynałam tak wcześnie 😉

Bardzo polubiłam dżem pomarańczowy, który można znaleźć w sklepach (100% owoców) i chodziła mi po głowie myśl, żeby zrobić własną wersję. Kilka lat temu już próbowałam, ale bazowałam na samym miąższu z pomarańczy i nie dodałam ani trochę skórki, co było błędem. Teraz porcja wyszła mi niewielka, bo gotowego dżemu wychodzi dokładnie 5 miniaturowych słoiczków, ale jak na próbne „przetwarzanie” nie jest źle. Dżem z pomarańczy wyszedł bardzo dobry i zbliżony do oryginału, więc nie jest źle 😉

Dżem z pomarańczy bez cukru

5 małych słoiczków

500 ml świeżego soku z pomarańczy (u mnie wyciśnięty z 6 sztuk)

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 g erytrolu

50 g ksylitolu

15 g pektyny

0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

Sok przelać do garnka, zagotować i dodać skórkę z pomarańczy (jeżeli boicie się gorzkiego posmaku, lepiej dodawać stopniowo i próbować, czy wam odpowiada). Pektynę wymieszać z erytrolem. Dodać do gotującego się soku, gotować około 5 minut. Wsypać ksylitol i stewię, gotować jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby można dosłodzić ksylitolem lub erytrolem. Dżem z pomarańczy bez cukru rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Dżem z pomarańczy bez cukruDżem z pomarańczy bez cukruDżem z pomarańczy bez cukru

Podziel się

19 komentarzy

  1. Cudowny kolor….. Smak pomarańczy zamknięty w słoiczku 🙂 Mimo iż pomarańcze wolę w wersji świeżej z przyjemnością spróbowałabym Twojego dżemu 🙂

  2. Ja tylko raz miałam przyjemność próbowania dżemu z pomarańczy, kiedy moja przyjaciółka przywiozła mi taki z Hiszpanii, bardzo smaczny był 🙂 A Twój taki zdrowy jeszcze i taki piękny, muszę spróbować :> Ale fakt szybko zaczęłaś przetworowanie w tym roku 😀

  3. Wygląda przepysznie 🙂 Dla mnie idealny, bo nie zawiera cukru – chyba będę musiała sobie takie cudo przygotować. Już wyobrażam sobie chrupiącą bułkę z tym dżemem na śniadanie <3

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *