Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru

Kolejny wpis w ciasteczkowym klimacie 🙂 Dzisiaj zabrałam się za pierniczki, więc jestem trochę „do przodu”. A te orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru są idealne na ostatnią chwilę. Najlepsze są na świeżo, chociaż i tak długo pozostają kruche i smaczne. Wystarczy schować do puszki (i podjadać :D).

Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem pistacji, bo do tej pory trudno było kupić takie orzechy, które nie miałyby dodatku soli. Obrane pistacje zmieliłam bardzo drobno w blenderze i połączyłam z mąką. Pewnie następnym razem dodam ich więcej, żeby smak był bardziej wyrazisty. Bardzo polecam, bo zazwyczaj piecze się ciacha w wersji migdałowej albo z orzechami włoskimi, laskowymi. Pistacje na pewno zaskoczą gości 🙂

Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru

około 80 małych ciasteczek

170 g mąki orkiszowej razowej

50 g pistacji bez soli (obranych)

75 g ksylitolu

1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

2 żółtka

50 g masła klarowanego (w formie stałej)

1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g)

ok. 4 łyżki zimnego mleka

Pistacje zblendować na mąkę. Masło posiekać nożem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut.

Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukruOrkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukruOrkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukruOrkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukruOrkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukruOrkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru

Podziel się

18 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *