Kolejny wpis w ciasteczkowym klimacie 🙂 Dzisiaj zabrałam się za pierniczki, więc jestem trochę „do przodu”. A te orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru są idealne na ostatnią chwilę. Najlepsze są na świeżo, chociaż i tak długo pozostają kruche i smaczne. Wystarczy schować do puszki (i podjadać :D).
Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem pistacji, bo do tej pory trudno było kupić takie orzechy, które nie miałyby dodatku soli. Obrane pistacje zmieliłam bardzo drobno w blenderze i połączyłam z mąką. Pewnie następnym razem dodam ich więcej, żeby smak był bardziej wyrazisty. Bardzo polecam, bo zazwyczaj piecze się ciacha w wersji migdałowej albo z orzechami włoskimi, laskowymi. Pistacje na pewno zaskoczą gości 🙂
Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru
około 80 małych ciasteczek
170 g mąki orkiszowej razowej
50 g pistacji bez soli (obranych)
75 g ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
2 żółtka
50 g masła klarowanego (w formie stałej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g)
ok. 4 łyżki zimnego mleka
Pistacje zblendować na mąkę. Masło posiekać nożem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut.
Nigdy nie jadłam ciastek pistacjowych, ale to jedne z moich ulubionych orzechów, więc z chęcią bym zjadła 😀
Spróbuj koniecznie 🙂
wyglądają przepysznie <3
Dziękuję 🙂
Piękne, smacznie i zdrowe – czego chcieć więcej w te święta? Chyba tylko wspaniałego towarzystwa do pałaszowania tych smakowitości 🙂
Dokładnie 🙂
Bardzo podoba mi się pomysł na ciasteczka z pistacjami 🙂 jak tylko znajdę chwilkę robię na przegryzanie pomiędzy świętami!
Super, że się podobają! Polecam 🙂
Jest i kot! 🙂
Twoje ciasteczka za każdym razem zachwycają – są pięknie wykonane <3
Dziękuję! :*
Skoro bez cukru to idelane dla mnie
Cieszę się 🙂
Świetny pomysł na zdrową przekąskę 🙂
Dziękuję! 🙂
Może nawet mnie by wyszły? Wyglądają cudnie 🙂
Warto spróbować 🙂
Bardzo lubię mąkę orkiszową, więc zanotuję sobie Twój przepis!
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!
Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że przepis się przyda 🙂