Ciasto z białkami orkiszowo – gryczane bez cukru

Z ciasta na pączki, które smażyła mama, zostały białka, więc stwierdziłam, że wypróbuję ciasto z białkami orkiszowo – gryczane.

Do samego momentu rozkrojenia nie byłam do końca pewna, czy wyszło(zmieniłam zupełnie mąkę, więc mogło nie wyjść), ale nie powstał zakalec, a ciasto okazało się lekkie i puszyste, trochę przypomina gąbkę 😉 Zamiast skórki pomarańczowej, której  nie miałam, dodałam otartą skórkę z limonki – ciasto zyskało fajny, cytrusowy aromat 🙂

Ciasto z białkami orkiszowo – gryczane bez cukru

6 białek

1 szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru)

1/2 szklanki mleka 2 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej, sparzonej wcześniej wrzątkiem limonki

Białka ubijamy na lśniącą pianę. Stopniowo sypiemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dolewamy olej i zmniejszamy obroty. Dolewamy mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy dalej na niskich obrotach. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem lekko mieszamy .
Na koniec dodajemy skórkę z limonki, mieszamy. Wylewamy ciasto do keksówki. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

źródło przepisu

Ciasto z białkami orkiszowo - gryczane bez cukru
Podziel się

Jeden komentarz

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *