Marwitkowe zdrowe ciasto marchewkowe – zdrowa słodycz

Na zdrowe ciasto marchewkowe już dawno miałam ochotę, ale w lecie lepiej cieszyć się sezonem owocowym 😉 Teraz przy okazji nowej akcji stwierdziłam, że to najlepsza okazja i zabrałam się za pieczenie marchewkowca.

Jeszcze kilka lat temu sobie nie wyobrażałam połączenia ciasta z marchewką, ale to naprawdę strał w dziesiątkę i polecam wszystkim niedowiarkom 🙂 Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej, ale mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon… Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem 😉

Marwitkowe zdrowe ciasto marchewkowe

1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki gryczanej

1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich

1 opakowanie Marwitek (150 g)

1/2 szklanki ksylitolu

2 łyżki naturalnego miodu

3 jajka

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki mleka

Marwitki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać starte marchewki, mielone orzechy, miód, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem.

Zdrowe ciasto marchewkoweZdrowe ciasto marchewkoweZdrowe ciasto marchewkowe

Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Podziel się

5 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *